avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen de prescriptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen de prescriptie

In 1996 am concesionat 1000mp pentru construire casa. La nr.top. respectiv erau de fapt 1430mp insa primaria a zis ca legea le permite concesionarea doar a unei suprafete de 1000mp. Am construit in 1996 casa. In 2006 am solicitat cumpararea terenului concesionat. In iunie 2006 comisia de specialitate din cadrul primariei a aprobat vanzarea suprafetei concesionate, potrivit unui proces verbal. Notarul insa a scris in contractul de vanzare cumparare intreaga suprafata din cf. Am semnat contractul si eu si viceprimarul fara sa-mi dau seama pe moment. S-a facut si inscrierea in cartea funciara a vanzarii, la primarie platesc impozit pe toata suprafata de 1430mp. Se poate ca primaria, daca isi da seama, sa-mi anuleze contractul de cumparare acum dupa ce au trecut peste 2 ani?
Cel mai recent răspuns: monig , utilizator 12:46, 24 Iulie 2008
Eu spun că nu, atâta timp cât contractul de vânzare a respectat condiţiile generale de validitate pentru încheierea oricărui act juridic, conform art. 948 Cod civil:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimtamantul valabil al partii ce se obliga;
3. un obiect determinat;
4. o cauza licita. ;)
monig a scris:

.... Se poate ca primaria, daca isi da seama, sa-mi anuleze contractul de cumparare acum dupa ce au trecut peste 2 ani?

Depinde, daca este vorba de o nulitate absoluta atunci poate sa ceara anularea contractului de vanzare-cumparare. Nulitatea absoluta este imprescriptibila.
Daca este vorba de o nulitate relativa, atunci nulitatea se poate cere in termen de 3 ani. Nulitatea relativa este prescriptibila.

Parerea mea este ca atata timp cat contractul a fost citit si semnat de catre viceprimar, pretul a fost platit nu cred ca exista vreun temei de a anula acest contract.
pretul a fost platit chiar inainte de a se semna contractul de vanzare cumparare. Cu un exemplar din contract am fost la directia fiscala si am inregistrat terenul pe numele meu si de doi ani platesc impozitul ca proprietar. Am inteles ca au fost ceva discutii la primarie ca nu aveau dreptul sa concesioneze sub modalitatea respectiva...in sensul ca trebuiau sa faca mai intai dezmembrarea celor 1000mp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie drept anulare contract rrocambole rrocambole Conform noilor coduri, dupa cat timp de la data vanzarii se prescrie dreptul de a cere anularea unui contract de vanzare a unui imobil? (vezi toată discuția)
Anulare contract de vanzare-cumparare positano positano am cumparat de la tatal meu in 2005 un teren prin contract de vanz-cump iar acum am primit citatie ca vrea sa anuleze contractul pe motiv ca nu iam dat banii ... (vezi toată discuția)
Act vanzare cumparare ContSters147428 ContSters147428 Un act de vanzare-cumparare (casa si terenul din curte) a fost facut la notariat pe baza unui proces verbal de punere in possesie semnat de viitorul cumparator ... (vezi toată discuția)