avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 989 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... anulare contract de vanzare-cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

anulare contract de vanzare-cumparare

am cumparat de la tatal meu in 2005 un teren prin contract de vanz-cump iar acum am primit citatie ca vrea sa anuleze contractul pe motiv ca nu iam dat banii dar in contract este specificat ca am platit pretul integral si nu exista nici o clauza in contract dar ma ameninta ca aduce acte ca atunci cand a semnat era nebun nu stiu ce sa fac deoarece sunt casatorit am 2 copii si nu stiu ce o sa fac daca pierd casa mentionez ca tatal meu face toate aceste lucruri deoarece eu vreau sa vand si sa cumpar o alta proprietate pt ca nu se poate locui cu acest om in curte si nici nu ma lasa sa trag gard din cauza aceasta sunt si in proces de granituire va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florin* , utilizator 13:01, 29 Octombrie 2010
nu va faceti probleme , nu are nici-o sansa sa anuleze actul de vanzare cumparare.
cu scuzele de rigoare dar omul este intradevar senil sau cu probleme de comportament?
positano a scris:

am cumparat de la tatal meu in 2005 un teren prin contract de vanz-cump iar acum am primit citatie ca vrea sa anuleze contractul pe motiv ca nu iam dat banii dar in contract este specificat ca am platit pretul integral si nu exista nici o clauza in contract dar ma ameninta ca aduce acte ca atunci cand a semnat era nebun nu stiu ce sa fac deoarece sunt casatorit am 2 copii si nu stiu ce o sa fac daca pierd casa mentionez ca tatal meu face toate aceste lucruri deoarece eu vreau sa vand si sa cumpar o alta proprietate pt ca nu se poate locui cu acest om in curte si nici nu ma lasa sa trag gard din cauza aceasta sunt si in proces de granituire va multumesc

nu are absolut nicio sansa. puteti sa instrainati imobilul fara sa/l anuntati. va fi fara probleme. degeaba cauta sa invoce acum fel si fel de motive
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2010
MYRA CIMPEAN , Avocat
Nu se pune problema anularii, ci eventual a nulitatii contractului de vanzare-cumparare.

Reclamantul trebuie sa faca dovada ca nu s-a platiti pretul la notar.
Conform prevederilor Codului civil, lipsa preţului atrage nulitatea contractului de vânzare-cumpărare, întrucât natura contractului de vânzare-cumpărare este transferul dreptului de proprietate cu privire la un bun, în schimbul unei sume de bani.
Contractul de vânzare-cumpărare este nul pentru că lipseşte contraprestaţia, respectiv lipseşte preţul.
Dispoziţiile art.948 C.civ, sancţionează cu nulitatea absolută lipsa unui element esenţial al contractului: capacitatea de a contracta, consimţământul valabil exprimat, obiectul determinat şi cauza.
Potrivit art.1294 C.civ, contractul de vânzare-cumpărare este un contract sinalagmatic, care dă naştere la două obligaţii reciproce, obligaţia vânzătorului având ca obiect lucru vândut şi obligaţia cumpărătorului care are ca obiect preţul.
Lipsa acestor elemente sau dacă ele nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege, contractul de vânzare-cumpărare nu poate fi considerat valabil încheiat.
Daca in cuprinsul contractului în ce priveşte preţul se arată că suma stabilită ca preţ „… declarăm că am primit-o în întregime de la cumpărători, până azi data facerii actului…”, or această menţiune reprezintă un început de dovadă scrisă, care poate fi dovedită cu alte mijloace de probă.
Daniel Coman, Avocat
ADELA STROE a scris:

cu scuzele de rigoare dar omul este intradevar senil sau cu probleme de comportament?

nu va puteti antepronunta inainte sa cunoasteti toate datele problemei, iar senilitatea pana la urma e o lipsa de discernamant...

iar cu privire la cazul prezentat, nu exista nici un motiv legal pentru a invoca nulitatea contractului atata timp elementele spuse de dvs. se regasesc in contract
Sinziana_brj, utilizator

Alte discuții în legătură

Intrebare teoretica legata de cauza actului civil ponytail ponytail Intrebarea mea este referitoare la una dintre conditiile valabilitatii cauzei: cauza sa existe. Exista situatii in care cauza lipseste din cauza lipsei ... (vezi toată discuția)
Anulare contract vanzare - cumparare teren marianasim marianasim Buna ziua, As dori sa stiu cum se poate sau daca se poate sa anulam un contract de vanzare - cumparare teren intre mama si fiu. Mama a vrut sa faca donatie ... (vezi toată discuția)
Revocarea unei procuri PANTOIANU PANTOIANU in urma cu 4 ani am dat o procura pentru vanzarea unui tere. mentionez ca pe acea procura nu era trecut termenul de valabilitate.pana in acest moment eu nu am ... (vezi toată discuția)