Conform art.1552 alin.1 pct.3, mandatul se stinge "prin moartea, interdictia si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului".
Rezulta de aici ca o hotarare judecatoreasca de punere sub interdictie a mandatarului va determina pe mandant sa faca o procura unei alte persoane.
In al doilea rand, mandatul este un contract (art.1532 C.civ.), deci un acord de vointe, cu regulile lui specifice. Ca orice contract, el trebuie sa indeplineasca acele conditii esentiale, absolut necesare pentru incheierea lui valabila, prevazute de art. 948 C.civ. (capacitatea de a contracta a partilor, consimtamant valabil, obiect determinat)si o cauza licita). Lipsa oricareia dintre aceste conditii sau existenta unui consimtamant viciat, pot determina nulitatea mandatului. In cazul anularii mandatului, cel ce invoca nulitatea si o obtine, te obliga in fapt sa revoci mandatul. In ceea ce priveste obligarea la incheierea unui alt mandat catre o alta persoana, acest fapt este imposibil fara acordul de vointa al mandantului, in baza principiului legal conform caruia, prin definitie , contractul este un acord de vointe. Mandantul poate fi insa raspunzator de daune, in conditiile descrise de art.1556 C.civ.