avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1107 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... REVOCAREA UNEI PROCURI
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

REVOCAREA UNEI PROCURI

in urma cu 4 ani am dat o procura pentru vanzarea unui tere. mentionez ca pe acea procura nu era trecut termenul de valabilitate.pana in acest moment eu nu am reusit sa mai iau legatura cu cel pe care l-am mandatat, fiind de negasit.am primit doua instintari de la un birou de avocatura in care mi se cerea sa merg sa revoc procura si sa fac o alta catre o persoana impusa ca altfel ma dau in judecata.va reproduc textul din adresa primita ,,este necesar ca procura data domului X sa fie revocata,iar in noua procura pe care o veti face sa mandatati persoana desemnata de societatea noastra in vederea incheierii contractului de vanzare cumparare asupra terenului.
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
PANTOIANU, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 14:42, 15 Martie 2010
Nu.
Dati-ne totusi mai multe detalii.



:offtopic: scrieti cu litere mici.
Conform art.1552 alin.1 pct.3, mandatul se stinge "prin moartea, interdictia si falimentul ori a mandantului ori a mandatarului".
Rezulta de aici ca o hotarare judecatoreasca de punere sub interdictie a mandatarului va determina pe mandant sa faca o procura unei alte persoane.
In al doilea rand, mandatul este un contract (art.1532 C.civ.), deci un acord de vointe, cu regulile lui specifice. Ca orice contract, el trebuie sa indeplineasca acele conditii esentiale, absolut necesare pentru incheierea lui valabila, prevazute de art. 948 C.civ. (capacitatea de a contracta a partilor, consimtamant valabil, obiect determinat)si o cauza licita). Lipsa oricareia dintre aceste conditii sau existenta unui consimtamant viciat, pot determina nulitatea mandatului. In cazul anularii mandatului, cel ce invoca nulitatea si o obtine, te obliga in fapt sa revoci mandatul. In ceea ce priveste obligarea la incheierea unui alt mandat catre o alta persoana, acest fapt este imposibil fara acordul de vointa al mandantului, in baza principiului legal conform caruia, prin definitie , contractul este un acord de vointe. Mandantul poate fi insa raspunzator de daune, in conditiile descrise de art.1556 C.civ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita? lavi_1512 lavi_1512 Se poate anula un act de imputernicire de catre persoana imputernicita si daca da, cum? Multumesc. (vezi toată discuția)
Despre procura alexx_29 alexx_29 am dat o copie de buletin unei persoane, si am primit o procura pentru a reprezenta respectica persoana la casa de pensii bucuresri despre care eu nu am avut ... (vezi toată discuția)
Anulare procura pt mandatat julliann julliann Din punct de vedere al mandatatului pot sa revoc o procura? Am fost imputernicit printr-o procura notariala de catre o ruda care nu mai locuieste in tara in ... (vezi toată discuția)