avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensionare anticipata

Va rog sa ma lamuriti: daca un salariat solicita inscrierea la pensionare anticipata, este obligatoriu sa inceteze contractul individual de munca in momentul primirii deciziei de pensionare , sau poate renunta la pensionare si poate continua activitatea? Stiu ca punerea in plata in cazul pensionarii anticipate se face din momentul incetarii contractului individual de munca, dar nu stiu daca se poate amana pensionarea. Va multumesc.:(
Pensionarea anticipata se acorda la cerere. , iar CIM inceteaza la data decizie de pensionare anticipata.
Cu pensionarea anticipata nu ne jucam...azi vrem pensionare anticipata, maine nu mai vrem.
Decideti intai ce doriti si apoi actionati.
Decizia de pensionare se comunica persoanei care a solicitat pensionarea (Art.106, Legea 263/2010). Daca vreti sa renuntati la pensionarea anticipata, o puteti face. Aveti dreptul sa cereti anularea deciziei in termen de 30 de zile de la comunicare (art.106 alin 3 Legea 263/2010), iar cand doriti sa va pensionati din nou, depuneti o alta cerere la Casa de pensii.
Bora Irina a scris:
Va rog sa ma lamuriti: daca un salariat solicita inscrierea la pensionare anticipata, este obligatoriu sa inceteze contractul individual de munca in momentul primirii deciziei de pensionare , sau poate renunta la pensionare si poate continua activitatea?

Salariatul dvs. poate:
-sa-si continue activitatea (nu in baza aceluiasi cim, evident) chiar daca i s-a comunicat decizia de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala. Calitatea de salariat nu este incompatibila cu cea de pensionar. Potrivit art. 114 din Legea nr. 263/2010, este interzis cumulul venitului din pensie cu cel pe care-l obtine ca angajat.
-sa solicite anularea deciziei de pensie, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia (art. 106, alin. 3 din Legea nr. 263/2010).

Bora Irina a scris:
Stiu ca punerea in plata in cazul pensionarii anticipate se face din momentul incetarii contractului individual de munca, dar nu stiu daca se poate amana pensionarea.

Pensionarea nu se poate amana dar, chiar daca drepturile de pensie au fost deschise si s-a emis decizia de pensie, exista cele doua solutii pe care le-am scris mai sus.
:offtopic:

@ bioenergeta
@ teodora_2011


Daca ati fi citit mai bine mesajul initial, ati fi observat ca este vorba despre un salariat si nu despre initiatorul topicului.
...............................................

@ Bora Irina
In cazul pensionarii anticipate, c.i.m. va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensionare anticipata - art.56 alin.1 lit.c C.mun.

Cererea de pensionare, depusa conform prevederilor legale, poate fi retrasa de persoana care a depus-o, pana la emiterea deciziei de pensionare.
Mai am o nelamurire: in localitatea in care locuiesc, salariatul primeste decizia de pensionare de la Casa locala de pensii si se prezinta cu aceasta la angajator; intrebarea mea este daca:
1) este suficient ca salariatul sa depuna la angajator o copie a deciziei de pensionare, iar angajatorul intocmeste decizia de incetare a cim cu data depunerii deciziei la angajator;
2) salariatul face o cerere de incetare a cim, incepand cu ziua depunerii cererii, la care anexeaza o copie a deciziei de pensionare;
3) la fel ca la punctul 2), dar solicita incetarea cim cu alta data, ulterioara cererii.
Oricum niciodata nu mi s-a intamplat ca salariatul sa se prezinte la angajator cu decizia de pensionare la data emiterii acesteia. Ba chiar a mai tinut-o si el acasa cateva zile si a prezentat-o la data la care i-a convenit incetarea cim. Probabil metoda de transmitere a deciziilor de pensionare ce catre casa locala de pensii prezinta carente. Va multumesc pentru raspunsurile anterioare si urmatoare.:">:stunned:

Alte discuții în legătură

Punerea in plata a deciziei de pensie anticipata partiala stromelectro stromelectro Buna ziua. Daca un salariat a primit decizia de pensionare anticipata partial , si nu este multumit de cuantumul acesteia , se poate razgandi cu privire la ... (vezi toată discuția)
Continuare cim pana la comunicarea deciziei de pensionare ContSters229751 ContSters229751 5)Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei ... (vezi toată discuția)
Decizie pensionare SilvestruFlorin SilvestruFlorin Buna ziua. Daca un salariat primeste decizia de pensionare pe care nu o aduce la cunostinta unitatii angajatoare si isi continua activitatea in acest fel, ce ... (vezi toată discuția)