avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie pensionare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie pensionare

Buna ziua. Daca un salariat primeste decizia de pensionare pe care nu o aduce la cunostinta unitatii angajatoare si isi continua activitatea in acest fel, ce se intampla cu pensia, cu calitatea sa de angajat, etc.....
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:22, 23 Decembrie 2012
Depinde despre ce fel de pensie este vorba.
De exemplu:
-Pensia anticipata sau anticipata partiala nu va fi pusa in plata,decat dupa incetarea calitatii de asigurat.
Va rog, in cazul deciziei de pensionare pentru limita de varsta si vechime integrala ce se intampla cu pensia, ce se intampla cu calitatea de pensionar data prin decizie ? si ce se intampla cu calitatea de angajat ? Casa de pensii comunica unitatii angajatoare decizia de pensionare care desface CIM in baza deciziei sau cum se intampla ?
Ma intereseaza, daca decizia de pensionare nu este comunicata de catre beneficiarul ei catre unitatea angajatoare, ce se intampla?
In cazul pensiei de limita de varsta,angajatorul aplica codul muncii:

Încetarea de drept a contractului individual de munca

Art. 56

(1)

Contractul individual de munca existent înceteaza de drept:

c)

la data îndeplinirii cumulative a conditiilor de vârsta standard si a stagiului minim decotizare pentru pensionare;

-Angajatorul nu trebuie sa astepte comunicarea din partea angajatului,ca a fost emisa decizia de pensionare.Trebuie sa aplice cele de mai sus.






Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
Carp Mircea, utilizator
Salariatul va putea cumula pensia pentru limita de varsta cu salariul, in conformitate cu dispozitiile art. 118 alin. (1) pct. a) Legea nr. 263/2010.

Totusi, daca lucrati intr-o institutie publica, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor comerciale la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială, se poate cumula pensia netă cu veniturile realizate, numai dacă nivelul acesteia nu depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi aprobat prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat (art.17, Legea nr. 329/2009).

Potrivit Codului Muncii Art. 56 alin.(1) pct. c) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare. Insa daca angajatorul nu v-a incheiat contractul de munca in baza acestui articol, va puteti continua activitatea, fara ca pensia sa poata fi suspendata.

Casa de pensii nu comunica unitatii angajatoare decizia de pensie, intrucat aceasta se comunica persoanei care a solicitat pensionarea (art.106 alin. (4) Legea nr. 263/2010).

Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
ContSters233678, utilizator
De exemplu:
- un salariat are decizie de pensionare pentru limita de varsta si vechime integrala incepand cu data de 01.08.2012 - are deci calitate de pensionar si primeste pensie. Da ?
- acelasi salariat continua sa mearga la locul de munca unde este angajat cu CIM; primeste deci si salariu pentru munca prestata la unitatea (cu capital integral privat) unde lucreaza si nu i s-a desfacut CIM.
- cum inceteaza CIM intre cele doua parti si cand?

Alte discuții în legătură

Continuare cim pana la comunicarea deciziei de pensionare ContSters229751 ContSters229751 5)Asiguraţii care îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea unei pensii pentru limită de vârstă, cu excepţia pensiei ... (vezi toată discuția)
Pensie Radu Aura Radu Aura Rog sprijin pentru urmatoarea situatie: un salariat cu CIM norma intreaga, doreste sa se pensioneze pentru limita varsta, cu 10 ani reducerea varstei ... (vezi toată discuția)
Pensie iubisbb iubisbb Buna dimineata, Daca un salariat se pensioneaza limita de varsta contractul de munca inceteaza conform art.56 lit. d din Cocdul muncii. Nu mai trebuie tinut ... (vezi toată discuția)