avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie

Rog sprijin pentru urmatoarea situatie: un salariat cu CIM norma intreaga, doreste sa se pensioneze pentru limita varsta, cu 10 ani reducerea varstei standard in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat,conf. art.58/c din Legea nr.263/2010 si in acelasi timp sa continue activitatea, cumuland pensia cu salariul.
1. Salariatul este obligat sa anunte angajatorul?
2. Poate continua activitatea in baza aceluiasi CIM sau trebuie incetat CIM si incheiat altul?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:50, 16 Septembrie 2013
1. Codul muncii spune:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

2. Asadar se va inceta contractul individual de munca (CIM) al persoanei pensionate, la data comunicarii deciziei de pensionare pentru limita de varsta si, daca partile sunt de acord, se va incheia un alt CIM cu aceeasi data cu care inceteaza CIM existent.

3. Salariatul trebuie sa comunice si angajatorului decizia de pensionare deoarece unui pensionar nu i se mai retine contributia pentru somaj iar angajatorul nu arte de unde sa stie daca nu i se comunica o copie dupa decizia de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incetarea cim in cazul pensionarii anticipate oglan oglan va rog sa-mi spuneti daca pentru pensie anticipata se face decizie de desfacere a contractului de munca? (vezi toată discuția)
Despre incetarea de drept a cim-ului laritzu laritzu Daca un angajat imi aduce decizia de pensionare astazi, ii incetez contractul cu data de azi sau de maine ,avand in vedere ca azi a venit la munca . Se mai ... (vezi toată discuția)
Dosar pensie anette03 anette03 Buna seara, sunt asistenta medicala in cadrul DSP si imi desfasor activitatea intr-o unitate de invatamant prescolar de stat si va rog sa-mi spuneti daca de ... (vezi toată discuția)