Instanta poate tine seama de urmatoarele : de persoana condamnata,de comportamentul ei pe tot parcursul urmaririi penale, infractorul nu a mai fost condamnat anterior, infractiunea nu reprezinta un grad de pericol social ridicat, prejudiciul creat este mic si a fost reparat..
posibil si alte criterii...B-)
Conditiile sunt prevazute in art. 86 c. penal, respectiv: instanta sa va aplice o pedeapsa care sa nu depaseasca 4 ani, dvs. sa nu fi fost anterior condamnat la o pedeapsa mai mare de 1 an si , instanta sa aprecieze ca si fara a merge intr-un loc de detentie va veti putea reeduca, pedeapsa fiind un avertisment asupra dvs.se va tine seama de comportamentul dvs. dupa comiterea faptei, cat si de persoana dvs. , adica atitudinea dvs. in societate, la locul de munca, etc.
Daca vi se va aplica o astfel de pedeapsa, pe langa pedeapsa propriu zisa, instanta va mai stabili si un interval de timp intre 2-5 ani, la care se adauga pedeapsa si impreuna vor constitui termen de incercare.Pe langa acest termen de incercare vi se vor impune si alte masuri pe care sa le respectati in tot timpul perioadei de incercare.
In primul rand instanta va avea in vedere indeplinirea conditiilor impuse de Codul penal pentru acordarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, si anume: pedeapsa aplicata este de cel mult 4 ani, infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa mai mare de un an si se apreciaza in raport cu persoana condamnatului, comportamentul sau dupa comiterea faptei, ca pronuntarea condamnarii constituie avertisment pentru acesta si ca nu va mai savarsi infractiuni, chiar fara executarea pedepsei.
Instanta poate pronunta suspendarea pedepsei sub supraveghere daca sunt intrunite mai multe condi]ii si anume:
1. pedeapsa aplicata - inchisoare maxim 4 ani, iar in caz de concurs de infractiuni maxim 3 ani;
2. nu a mai fost condamnat anterior la o pedeapsa cu inchisoarea mai mare de 1 an;
3. circumstantele personale ale condamnatului care ar induce concluzia ca se poate corecta fara a executa efectiv pedeapsa.
Conteaza foarte mult despre ce infractiune este vorba.De aceea,ar trebuie sa precizati despre ce infractiune este vorba.
Exista infractiuni pentru care nu se poate aplica o pedeapsa cu suspendare.Spre ex, omorul.
Este foarte important ca instanta sa ajunga la concluzia ca persoana se poate indrepta si fara executarea unei pedepse privative de libertate si ca nu exista riscul de a comite noi infractiuni.