avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contract de confidentialitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contract de confidentialitate

Tocmai am fost la o serie de interviuri la o companie si, dupa toate astea, am fost selectat pt postul meu.Cand mi-au facut oferta de munca mi s-a spus ca voi semna CIM-ul dar si un contract de confidentialitate.Acum, asta m-a pus putin pe ganduri.Ce reprezinta, mai exact, acest contract si cum ma poate afecta pe mine continutul acestuia?Acum, un director de resurse umane, mi-a spus ca aceste contracte trebuie sa fie platite si trebuiesc stipulate in contractul de munca, altfel, nu au nicio valoare.Dar, e bine sa cer si o a doua opinie.
Multumesc anticipat pt raspunsurile voastre.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:47, 23 Iulie 2008
Potrivit art. 26 din Codul muncii, clauza de confidenţialitate obligă părţile ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Obligaţia de confidenţialitate incumbă ambelor părţi ale contractului individual de muncă (angajator şi angajat).
Referindu-ne strict la obligaţia de confidenţialitate aceasta reprezintă, de fapt, obligaţia salariatului de a păstra secretul de serviciu.
Clauza de confidenţialitate îşi produce efectele dacă sunt indeplinite următoarele condiţii:
- să fie expres prevăzută în contractul individual de muncă
- să fie precizate expres informaţiile confidenţiale. Consider că prin clauza de confidenţialitate nu sunt avute în vedere numai informaţiile confidenţiale definite astfel prin regulamentul de ordine internă sau contractul colectiv de muncă, ci şi alte informaţii a caror dezvăluire sau diseminare este interzisă expres prin contractul individual de muncă. Informaţiile care fac obiectul clauzei de confidenţialitate pot ajunge la cunoştinţa părţilor cu ocazia încheierii şi executării contractului individual de muncă. Pentru a elimina dificultăţile de probare a încălcării acestei clauze este important ca părţile să definească prin contract informaţiile confidenţiale.
Multumesc frumos! In legatura cu cealalta intrebare a mea: contractul de confidentialitate, conform legii, trebuie platit? Daca este stipulat in contractul de munca dar fara o plata aferenta pt aceasta confidentialitate, poate avea vre-un efect juridic asupra mea in viitor?
Angajatorul poate acorda un spor de confidentialitate.
Semnarea unui act juridic produce efecte fata de ambele parti contractante.
Din Codul muncii:
Art. 26. - (1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului
individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la
plata de daune-interese.

"elis" v-a explicat in termeni juridici cum se interpreteaza acest articol.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Clauza de confidentialitate AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Buna ziua! Sunt la inceput de drum la Resurse Umane si am deja niste intrebari.:\"> Doamna noastra directoare vrea ca ptr managerii firmei sa introduca o ... (vezi toată discuția)
Modificare cim in perioada de preaviz karesz888 karesz888 Un contract individual de munca poate fi modificat in perioada de preaviz? In concret dorim introducerea in CIN a unei clauze de confidentialitate. (vezi toată discuția)