Am o nelamurire. Vreau sa deschid un SRL in care eu sunt asociat cu alta persoana si vom mai angaja un administrator si 2 tehnicieni.
Eu ma voi ocupa de intocmirea de proiecte tehnice, iar asociatul meu de vanzari.
Daca realizam aceste actiuni, trebuie sa ne trecem ca angajati? Daca este obligatoriu sa fim si angajati, putem sa fim angajati fara salariu? Adica sa ne facem fiecare treaba si sa ne luam banii doar din profit.
In plus, persoana cu care am vorbit pentru postul de administrator nu doreste salariu, cel putin la inceput, pana punem firma pe picioare. Pot sa angajez administrator fara salariu?
In concluzie, vreau sa platesc salariile doar pentru cei 2 tehnicieni (cel putin in primele luni)
Administrarea unei societati se face in baza unui contract de mandatare.
Codul civil incepand cu art. 1532 reglementeaza aspectele contractului de mandatare.
Printre altele se precizeaza ca mandatul este fara plata daca nu se precizeaza altfel.
Pentru anumite societati (societati pe actiuni cu sistem de conducere dual) sunt insa impuse prin lege pentru administratori/manageri un anumit nivel minim de plata.
Cat este insa de legal este alta treaba. In lume exista foarte multe firme care ofera administratiei doar o plata pe baza de rezultate, Romania este insa ca intotdeauna mai cu motz.
Pentru alte activitati in firma, si asociatii pot fi angajati ca si salariati.
sincer finantele nu sunt in masura sa spuna concret daca se respecta sau nu codul muncii, ei pun accent pe codul fiscal, insa ITM cere ca administratorul sa fie renumerat daca firma nu mai are altii salariati si realizeaza venituri, acum care au drepate nu stiu pentru ca practic nu am fost pusa in acesta situatie, altii ce parere au?