Sunt casatorita de 1 an si am bunuri dobandite inaintea de a ma casatori.Va roga sa-mi spuneti daca voi divorta sotul meu poate obtine o parete din acestea- legal.
El nu a avut nimic pe numele lui in momentul casatoriei dar are de facut o succesiune (cu mama) dupa moartea tatalui. Daca nu o face eu pot sa pretind ceva din aceste bunuri. Avem si un copil, daca isi exprima dorinta sa ii fie incredintat are sanse de izbanda?
Multumesc,
M
Bunurile dobandite inainte de casatorie,sunt bunuri proprii ale fiecarui sot. Dar daca sotul a avut vreo contributie la dobandirea/imbunatatirea acestor bunuri,atunci el va avea un drept de creanta pentru acele imbunatatiri.
Cat priveste succesiunea,conform art. 31 lt. b) din C. Fam. bunurile dobandite in timpul casatoriei prin mostenire,legat sau donatie,sunt bunuri proprii,iar nu comune si deci nu puteti pretinde niciun drept asupra lor.
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.