In urma succesiunii am mostenit din apartamentul tatalui meu ( decedat in 2006) cota de 3/8, restul revenind sotiei.
Avand in vedere ca apartamentul este achizitionat prin credit ANL in anul 2000, si este in curs de desfasurare, soldul fiind de 22855.07 eur,( din care dobanda este de 10000.52 eur) cum se calculeaza pasivul?
Mama vitrega pretinde ca se aplica o cota de indexare rezultata din diferenta dintre pretul de achizitie al apartamentului si valoarea actuala, cota care se aplica la valoarea pasivului; nu numai ca se scade valoarea ce imi revine din credit dar se si indexeaza ?
Ma puteti lamuri cum se obtine acest procent ? Exista vreo formula clar stabilita sau fiecare inclina balanta in favoarea personala?
Atâta timp cât s-a dezbătut succesiunea în anul 2006 şi aţi dobândit 3/8 din imobil, atunci aţi dobândit acest procent şi din pasiv şi din activ, astfel că trebuie să achitaţi 3/8 din valoarea datoriei existente în patrimoniul defunctului la momentul deschiderii succesiunii. Citiți cu atenție clauzele contractului de credit!
Dacă creditul a fost de 100.000 Euro în anul 2000, din care până la data decesului defunctului s-au achitat 80.000 Euro, rămânând de plată pentru acest imobil la data decesului tatălui, suma de 20.000 Euro, atunci 3/8 din această sumă trebuie să o achitaţi dv. (inclusiv dobânda percepută pentru această valoare), respectiv 20.000 x 3/8 = 7500 Euro.
Nu se face nici o indexare, nici altceva. Calculul se aplică la valoarea rămasă de achitat la data decesului tatălui. ;)
Multumesc pentru raspuns. Asa stiam si eu pana mai acum vreo 2 zile. Dar fosta sotie mi-a pus ca a solicitat o expertiza (nu stiu cui) din care a reiesit ca pasivul pe care eu il am de achitat (acei 7500 euro din exemplul dvs) trebuie sa se indexeze cu un procent, in functie de cresterea pietei imobiliare. Mai exact ei au cumparat apartamentul cu suma de 25000 euro (ca exemplu) si acum acest apartament valoreaza 100000 euro. Ea sustine ca aceasta diferenta (crestere) trebuie sa se regaseasca si in pasiv. Ideea este ca nu stiu la cine a apelat pt a obtine aceasta expertiza (relatiile dintre noi doi nu permit o comunicare mai ...civilizata) si nici cat de legala este aceasta expertiza. Daca ma puteti ajuta cu orice informatie v-asi ramane recunoscator.
Precizez ca succesiunea a fost incheiata acum 1 luna, chiar daca tatal meu a decedat in 2006. Deasemenea eu, in calitate de fiu, si ea, in calitate de sotie suntem singurii mostenitori. Apartamentul in cauza a fost cumparat in timpul casatoriei lor.
In speranta ca am fost destul de explicit, va multumesc anticipat pt. orice informatie/ ajutor.
Chiar dacă succesiunea a fost dezbătută acum o lună, se va lua în considerare data decesului defunctului tată ca punct de plecare în calculul datoriilor, aşa cum am explicat mai sus. Probabil, din această cauză a dispus soţia supravieţuitoare efectuarea unei expertize pentru a stabili suma datorată acesteia din 2006 şi până în prezent, datorie pe care a achitat-o singură, dar pe care ar fi trebuit să o suportaţi dv...;)
Va multumesc din nou pt lamuriri. Deci acest indice este aplicabil doar la suma ramasa de plata in momentul decesului tatalui meu si nu la suma de achizitie a apartamentului. Eu am inteles de la ea ca acest coeficient este aplicabil la valoarea de achizitie si de aceea eram nelamurit.
Mostenire
ioanabarbu
Sunt la a doua casatorie. Am cumparat inainte de a doua casatorie un apartament cu credit bancar, cu avans platit la vanzator. Acum platesc ratele pentru ... (vezi toată discuția)