Buna seara,
In urma cu 8 ani, in urma decesului tatalui meu, am facut succesiunea cu sotia acestuia. Asa cum i-am promis tatalui, nu am deschis actiune de iesire din indiviziune pe parcursul vietii acesteia. Anul trecut a decedat si ea, iar la inceputul acestui an am aflat de la sora ei ca ea a mai avut un apartament contractat inaintea casatoriei cu tatal meu, dar achitat in proportie de 75% in timpul casatoriei si pe care nu l-a declarat la bunuri imobile proprii in urma cu 8 ani (a declarat ca NU are bunuri imobile proprii). Dreptul de creanta asupra acelui apartament s-a prescris sau inca pot cere in instanta recunoasterea acestui drept ?
Nu inteleg la ce drept de creanta va referiti, adica sotia tatalui avea o datorie catre dvs? De asemenea apartamentul 2 fiind bun propriu al sotiei nu s-ar fi regasit in masa succesorala a tatalui dvs. Daca aveti acum vocatie succesorala la mostenirea sotiei (prin testament daca nu ati fost infiata), putei primi cota la care sunteti indreptatita. Din bunurile si datoriile succesiunii.
Daca apartamentul a fost platit, aproximativ 75%, impreuna cu tatal meu, acesta nu avea un drept de creanta asupra lui? Eu nu ar fi trebuit sa mostenesc acest drept? Multumesc.
Tehnic, aveti dreptate, 50% din 75% din valoarea apartamentului ar fi fost bun propriu al tatalui dvs si s-ar fi impartit intre dvs si sotia supravietuitoare. Vorbim de 75% din valoarea apartamentului la decesul tatalui.
Contributiile financiare ale sotilor in timpul casatoriei se discuta doar intre acestia in cazul unei separatii de patrimonii in timpul vietii si nu au legatura succesiunea, de acolo ar reiesi un drept de creanta, dar acesta nu exista.
Puteti incerca acum o suplimentare a succesiunii dupa tatal dvs impotriva mostenitorilor sotiei acestuia, cel mai probabil in instanta (petitie de ereditate). Preferabil sa contactati un avocat, sunt multe argumente care s-ar putea aduce impotriva dvs.
Multumesc. Avand in vedere ca mostenitorii nu vor sa faca iesirea din indiviziune pe cale amiabila nici pentru bunurile stabilite clar prin certificatul de mostenitor, nu stiu ce sanse voi avea cu aceasta creanta. Totusi, deoarece contractul de predare-primire cu ICVL stipuleaza clar ca va intra in vigoare, respectiv in posesia deplina a proprietarului, dupa achitarea contractului de imprumut, poate imi va creste sansele de reusita in instanta. Inca o data, multumesc pentru raspunsuri. ,
Imi cer scuze, nu m-am exprimat foarte clar. 25% a fost platit inainte de casatorie si 75% dupa. Este platit integral, iar intrarea in posesie s-a facut atunci cand a fost achitat creditul . Dupa parerea mea, evident neavizata, ea a devenit proprietarea acelui apartament in timpul casatoriei, acesta devenind bun comun.
Succesiune
marmotzica81
Buna seara.Am si eu o neclaritate,de aceea apelez la ajutorul dumneavoastra.Parintii mei au divortat cand aveam 5 ani,iar eu am fost incredintata ... (vezi toată discuția)
Succesiune
kichy
buna ziua.tatal meu a decedat acum 2 ani.mai are 2 copii din prima casatorie,deci cu mine 3.mama mea a dobandit in timpul casniciei un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)