avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii ajutor inmormantare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

ajutor inmormantare

buna dimineata!
Tatal unui salariat a decedat, (tatal fiind pensionar), eu, ca unitate cu ce pot sa-l ajut?
Cel mai recent răspuns: 2lk , utilizator 18:54, 20 Iunie 2011
2Ik:
1. Legea 263/2010 spune:
Art. 125
...
(3) Cuantumul ajutorului de deces se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat valoarea castigului salarial mediu brut prevazut la art. 33 alin.(5).

Art.126
...
(3) Ajutorul de deces cuvenit pentru un membru de familie reprezinta jumatate din cuantumul prevazut la art. 125 alin. (3).

Art. 129
(1) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, in cazul decesului asiguratului prevazut la art. 6 alin. (1) pct. I, II si V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
...
2. Din Normele de aplicare a prevederilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 114
(1) Cererea pentru acordarea ajutorului de deces se depune la platitorii acestui drept de asigurari sociale, prevazuti la art. 129 din lege.

(2) Ajutorul de deces se achita in termen de 24 de ore de la solicitare de un singur platitor si nu se deconteaza din bugetul asigurarilor sociale de stat decat la nivelul ajutorului de deces prevazut la art. 125 alin. (3), respectiv art. 126 alin. (3) din lege.
...
3. Adica daca ati platit mai mult vi se deconteaza numai in limita a 1011 lei.

4. Mergeti la Casa de Pensii (cu aceste texte de lege) si spuneti ca nu este legal ce v-a spus.
Ultima modificare: Luni, 20 Iunie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de inmormantare sorinioan sorinioan Buna ziua,am o problema si as dori sa ami raspundeti,sotia a nascut un copil,a trait cateva zile dupa care a decedat,nu suntem casatoriti dar am recunoscut ... (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare GabrielaDumitru GabrielaDumitru Buna seara! In urma cu cateva zile a decedat tatal meu si nu stiu unde si ce sa fac pentru a beneficia de ajutorul de inmormantare. Ma poate ajuta ... (vezi toată discuția)
Deces salariat birotunde birotunde Ce obligatii are angajatorul fata de familia salariatului murit , exista o lege ca trebuie platita o suma catre familie? (vezi toată discuția)