avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu de maternitate si CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu de maternitate si CCC

in prezent nu lucrez-mai exact din decembrie 2009 dar in plan sa fac un copil. am dreptul la indemnizatia de maternitate daca imi platesc la casa de pensii toate cele-impozite cas etc....timp de 1 an. dupa acest an pot beneficia timp de 2 ani de plata indemnizatiei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 7 Noiembrie 2011
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
...
Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...
Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

2. Pentru a beneficia de concediu de maternitate si indemnizatia aferenta trebuie sa cotizati la sanatate (nu la pensii).

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.

(4) Pentru copilul cu handicap concediul pentru cresterea copilului se acorda pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, iar indemnizatia aferenta se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.

(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:

a) au beneficiat de indemnizatie de somaj, stabilita conform legii, sau au realizat perioade de stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, in conditiile prevazute de actele normative cu caracter special care reglementeaza concedierile colective;

b) s-au aflat in evidenta agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, respectiv a municipiului Bucuresti, in vederea acordarii indemnizatiei de somaj;

c) au beneficiat de concedii si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate...
...
3. Asa cum reiese de mai sus plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC ci numai obtinerea de venituri profesionale imozabile sau perioade asimilate.

4. Puteti incheia un CIM cu timp partial (o ora pe zi sau pe saptamana) si veti beneficia de indemnizatie pentru CCC.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
deci...din cate am inteles eu si sper sa ma corectati daca gresesc: daca inchei cu o societate un cim cu program partial (o ora/zi sau pe saptamana) deci nu neaparat cu norma intreaga pot beneficia de indemnizatia aceea de 600 lei plus alocatia de 200 lei? si se considera 12 luni de vechime chiar daca am lucrat o ora pe saptamana?
Da, ati inteles foarte bine. Legea nu impune neaparat un CIM cu program normal.
va multumesc mult pentru ajutor. multa sanatate!
DACA sunt pfa si in 2010 am obtinut venituri comerciale pe pfa, si mi-am platit cas si cass si impozit pe veniturile realizate iar in 2011 am ramas insarcinata, dar voi naste in ianuarie 2012...beneficiez de indemnizatie si de plata concediului prenatal si de lauzie?
pfa e in functiune si platesc ca si in 2010
mutumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Lndemnizatie copil anapacaluca anapacaluca Buna ziua,la primul copil am beneficiat de indemnizatia pt copil dupa terminarea perioadei de 2ani am incercat sa ma angajez dar nu am reusit sa o fac si intr ... (vezi toată discuția)
Primirea indemnizatiei pentru cresterea copilului este conditionata de plata cotei de contributie de 0,85% la cass? Simona_Mereu Simona_Mereu Sunt PFA din noiembrie 2012 si am platit pana acum impozitul pe venit si cotizatia CASS stabilite prin deciziile emise de la Finante. Acum sunt gravida in 36 ... (vezi toată discuția)
Poate soþul sã beneficieze de indemnizaþie pentru ccc? tina1990 tina1990 Eu tocmai mi-am terminat facultatea,si in timpul in timpul facultatii am primit pensie de urmas,si urmeaza sa primesc somaj ,in momentul de fata sunt ... (vezi toată discuția)