avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 600 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DONATIE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DONATIE

El (concubinul) cumpara cu ea(concubina) un imobil in cote de 1/2 fiecare.
Banii au fost in exclusivitate ai concubinului.Plata imobilului se face prin transfer bancar din contul concubinului in contul vanzatorului. Ulterior cei doi s-au casatorit apoi au divortat. In timpul casatoriei s-a nascut un copil. Copilul i-a fost incredintat tatalui. Ea cere acum la partaj 1/2 din imobil.
Poate El sa ceara instantei sa constate ca acea suma de bani pe care el a platit-o pt.ea, ca ea sa devina coproprietar, sa se considere donatie indirecta?
Ce alte dovezi sunt necesare in afara de plata pretului pentru a se considera o donatie indirecta?
Donatia indirecta se poate revoca ppentru survenienta de copil?
Cel mai recent răspuns: alexis45 , utilizator 20:33, 13 Iunie 2011
1.Poate sa ceara instantei orice numai ca instanta trebuie sa si accepte.Faptul ca fosta sotie (concubina in momentul incheierii contractului) este trecuta in contractul de vanzare-cumparare o face pe aceasta proprietara in cota de 1/2.Faptul ca plata a fost facuta prin virament bancar din contul concubinului nu reprezinta o dovada ca respectiva nu a platit pretul caci poate vanzatorul a cerut ca plata sa se faca prin virament bancar.
2.In acest caz nu este vb de nicio donatie indirecta ci de un contract de vanzare-cumparare cu 2 coproprietari.
Am uita sa precizezez ceva care cred ca e foarte important: Acesti bani cu care s-a platit pretul, au fost depusi de concubin (prin depuneri succesive) de-alungul a catorva ani. Era titularul contului. Ea nu poate face dovada ca a facut depuneri in acel cont. Concubina nu era trecuta nici ca imputernicit pe contul respectiv. De asemenea concubina nu poate spune ca depuneau banii intr-un cont unic pe numele concubinului, deoarece avea si ea un cont al ei personal in care-si depunea banii ei. Exista aceste extrase de cont ale ei pe care concubinulvrea sa le foloseasca in instanta. ce parere aveti? Se poate?
Nu are importanta cum a fost alimentat acel cont din care s-a facut viramentul pt plata pretului contractului.Sa presupunem ca se platea cash...era necesar ca cei 2 cumparatori sa ii dea vanzatorului 1/2 din suma,separat?Nu putea sa tina banii si sa plateasca doar unul dintre ei,avand in vedere ca erau intr-o relatie de concubinaj?Este acelasi lucru ca si la virament.Nu conteaza cum s-a platit pretul,ci doar ca exista 2 cumparatori.Cred ca este vorba doar de intimidari din partea concubinului.
Daca proba cu inscrisuri nu este suficienta, exista martori care au asistat la discutiile dontre cei doi, iar ea(concubina) spunea ca el(concubinul) a fost prost si a trecut-o si pe ea in contract, e prostia lui si o sa plateasca. Adica radea de el. Nu e drept asa ceva. Mai exista si o inregistrare recenta, o discutie intre cei doi, in care ea(concubina) recunoaste ca n-a pus bani pt imobil, dara daca e trecuta in act o sa ia jumatate. Chiar credeti ca nu exista nici o sansa sa se faca dreptate?

Multumesc frumos
opinia mea este ca fostul concubin ulterior sot nu are nicio sansa sa obtina toata casa. instanta va acorda 1/2 din imobil fostei concubine ulterior sotii.

Alte discuții în legătură

Donatie pentru survenienta de copil? stancescua stancescua Proces civil deschis in 2011 intre 2 fosti concubini. - Actiunea era de constatare a unui drept de creanta a unei sume de 10.000 Euro, pe care concubina A, ... (vezi toată discuția)
Proprietar pe nedrept stancescua stancescua Am fost santajata sentimental (ca sa nu spun ca am fost proasta) La rugamintea concubinului meu care mi-a promis ca o sa fim impreuna, ca o sa ne casatorim ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa pentru mama smith123 smith123 Vreau sa-i cumpar un imobil mamei mele, iar acesta va fi pe numele dansei, banii vor fi virati prin banca (fiind o suma mare), banii ii am deja intr-un cont ... (vezi toată discuția)