avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general concedii medicale
Discuție deschisă în Contabilitate în general

concedii medicale

Buna ziua,
Pentru un concediu medical, stie cineva ce acte sunt necesare pentru depunere s unde trebuie depuse, la finante sau la casa de sanatate?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:42, 13 Iunie 2011
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate aduce la cunostinta angajatorilor ca pana la data de 25 ale fiecarei luni acestia trebuie sa depuna la Casele Judetene de Asigurari de Sanatate actele necesare pentru evidenta, verificarea, calculul si plata concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate acordate in beneficiul angajatilor lor, in luna precedenta.

Aceste acte sunt:
- Centralizator privind evidenta nominala a persoanelor care au beneficiat de concedii medicale in luna precedenta depunerii actelor;
- Exemplarele no. 2 ale Certificatelor de concediu medical eliberate de catre medici in luna amintita

Actele de mai sus se depun impreuna cu Declaratia privind evidenta obligatiilor de plata ale angajatorilor catre bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate pentru concedii si indemnizatii (in cuantum de 0,75% din fondul de salarii al angajatorului).

Persoanele care desfasoara activitati libere, autorizate conform legii, membrii asociatiilor familiale, administratorii sau managerii care au contracte de administrare sau management precum si asociatii, comanditarii sau actionarii societatilor comerciale trebuie sa depuna la sediile CJAS urmatoarele acte:
- Certificatul de concediu medical eliberat de medic;
- Adeverinta de la Casa Teritoriala de Pensii care sa ateste stagiile de cotizare din ultimele 12 luni anterioare acordarii certificatului de concediu medical.

Aceste persoane au la randul lor obligatia sa depuna la casele de asigurari de sanatate la care sunt luati in evidenta declaratia de asigurare pentru concedii si indemnizatii si s-o actualizeze de cate ori este cazul, in maximum 30 de zile de la data aparitiei vreunei modificari in situatia lor. Pentru persoanele amintite mai sus cota de contributie este de 0,75% din veniturile impozabile.

Atat pentru angajatori cat si pentru persoanele fizice termenul de plata a contributiilor este data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata. Exceptie fac persoanele care desfasoara activitati independente si membrii asociatiilor familiale, care fac aceste plati trimestrial, pana la data de 15 ale ultimei luni din trimestrul respectiv. Dreptul la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este conditionat de plata contributiilor datorate.

Sursa: www.cnas.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical (fara loc de munca) RG33 RG33 Buna seara. Am lucrat 18 ani intr-o firma, ... din data de 11 februarie 2015 mi-am dat demisia. Vreau sa ma duc sa imi platesc la casa de pensii asigurarile ... (vezi toată discuția)
Exista diferenta dintre a fi angajat la srl sau asigurat din mana alexg2014 alexg2014 Buna ziua, Exista diferenta dintre a fi angajat la SRL sau asigurat din mana ? Stiu ca se poate plati din mana: pensie, somaj, sanatate. Din cate am inteles ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie sarcina si lauzie ramona74 ramona74 ce acte trebuie depuse la FNUASS pentru indemnizatia de maternitate pentru cele 126 de zile de concediu medical? (vezi toată discuția)