avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainare teren
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainare teren

Care este cea mai simpla si mai ieftina modalitate de a instraina un teren a carui situatie este urmatoarea:Terenul respectiv este o livada si impreuna cu altele trei,situate in locuri diferite, este inregistrat cu rol la primaria locala.Proprietari fara acte,doar roluri,au fost bunicii mei(mentionez ca zona nu a fost colectivizata),iar la moartea bunicului(1996) bunica l-a convins pe tatal meu(singurul ei fiu) sa nu faca succesiunea.In 1998 moare tatal meu si raman doi copii(eu si fratele meu),mama noastra si bunica(mama tatalui)..pe al carei nume sunt rolurile.Verbal ne-a impartit aceste livezi,dar ea are 80 ani,taxele de succesiune sunt prea mari pentru noi...dar totusi am vrea sa instrainam unele terenuri,ce nu au nici cadastru.Exista vreo posibilitate mai simpla,eventual de a ceda dreptul de uzufruct,sau cu angajament..pe termen lung...?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 22:07, 13 Iunie 2011
Singura solutie este dezbaterea mostenirii si apoi instrainare cu acte notariale.
Problema este ca nici un notar nu va incheia contractul de vanzare-cumparare in lipsa unui act de proprietate, la fel cum nu puteti face nici cadastrul sau intabularea. Chiar daca zona nu a fost colectivizata, bunicii dvs. erau obligati sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate, in baza legii 18/1991, art. 27 alin.2 (in timpul regimului comunist terenurile au fost scoase din circuitul civil - nu a existat proprietate privata asupra lor, ci doar asupra cladirilor).
Acum...daca nu s-a formulat acea cerere, este cam tarzior. Incercati sa solicitati prefectului, prin comisia locala de fond funciar, titlu de proprietate in baza art. 27 alin 2 din legea 18/1991, insa va trebui sa dezbateti succesiunea dupa bunicul (cererea o vor face bunica si mostenitorii bunicului)...problema este ca unele prefecturi leaga si aceste solicitari de termenul prevazut de legea speciala pentru depunerea dosarelor, care s-a incheiat la 30.11.2005.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere drept proprietate drglat drglat Buna ziua! As dori un sfat in legatura cu urmatoarea problema: In urma cu mai bine de un an bunica mea a murit si a lasat in urma o mostenire constand in mai ... (vezi toată discuția)
Titlu proprietate, mostenire francisc_ana francisc_ana BUna ziua. Am si eu o intrebare. Bunicul meu este in viata are 2 copii 1 baiat si o fata (care este mama mea). Bunica a murit in 1990 si s-a facut succesiune ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune ammazon ammazon Bună ziua, Vreau să dezbat o succesiune după bunici și întâmpin următoarea situație: În anul 1982 s-a făcut succesiunea după aceștia, iar dintre ... (vezi toată discuția)