avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1004 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale impozit si taxe contract prestari servicii
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

impozit si taxe contract prestari servicii

Buna ziua!

Daca eu, persoana fizica, as incheia un contract de prestari servicii in valoare de 70-110 $ lunar, timp de 1 an, acest venit va trebui sa-l declar anul urmator in declaratia anuala de venit, pentru impozitare, indiferent de suma (ma refer la faptul ca este mica, sub salariul minim) ? Mentionez ca eu trebuie sa suport taxele si impozitele. Si trebuie sa anunt si la Casa de Sanatate, pentru a plati si aici contributia? Ar mai fi si alte taxe generate de un contract de prestari servicii?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: dona77 , utilizator 15:45, 16 Iunie 2011
In forma in care ati prezentat speta, contractul de prestari servicii seamana cu un c.i.m. la negru.
Riscurile sunt atat in partea Dvs., cat si a angajatorului.

In cazul unei conventii civile, taxele si impozitele aferente sunt: impozitul pe venit 16% si 5,5% contributia la sanatate (daca nu aveti un alt c.i.m.)
Multumesc! este vorba de conventie civila (am intrebat si la Sanatate), part-time, caracter temporar (nu are o durata, se poate intrerupe oricand, chiar mai repede de un an); nu am un alt CIM, sunt somera; de la Somaj mi s-a spus ca, daca as incheia acest contract, as pierde somajul, iar de la Sanatate mi s-a spus ca pot inregistra contractul, si ca nu sunt obligata sa intocmesc declaratia estimativa, anul urmator... De la somaj mi s-a dat solutia cu incheierea contractului ca PFA (asa nu se pierde somajul; si nu pot intelege logica: ca persoana oarecare, daca inchei un contract pe o suma minuscula, nu mai poti primi somaj, dar ca PFA, caz in care cu siguranta venitul e mai mare, poti primi pe deasupra si somajul...#-o)
Si inteleg ca avantajos este pentru o persoana angajata sa incheie si astfel de contracte de prestari servicii (conventii civile), caci avand deja un venit supus impozitelor si taxelor (ca salariat), nu mai are treaba cu taxe si impozite generate de contract...:-/

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa - obligatii de plata catre stat melinda1 melinda1 PFA - expert contabil a incheiat un contract de prestari servicii cu o societate. Care sunt obligatiile de plata catre stat? PFA are si calitate de pensionar. (vezi toată discuția)
Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Declaratie 200 pt pfa si persoana fizica acatanas acatanas Pe parcursul anului 2012 am lucrat ca PFA in acelasi timp cu alte contracte civile de prestari servicii . Pentru activitatea desfasurata ca PFA depun ... (vezi toată discuția)