avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... revenire in Romania
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

revenire in Romania

Buna ziua,
as dori sa stiu ce implica revenirea in tara a unui fost cetatean roman, actualmente doar cetatean strain ( fara dubla cetatenie), care este pensionar si doreste sa se restabileasca in Romania dar fara a-si mai lua cetatenia romana.Se soliciata rezidenta, se muta dosarul de pensie, etc????Mentionez ca nu are proprietati nici in Romania, nici in strainatate si este vaduva( sotul fiind cetatean strain).
Multumesc
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 23:57, 14 Iunie 2011
Daca nu are cetatenie romana , ce cetatenie are ? ... pentru unele state este necesar obtinerea unei vize de intrare in Romania.
Germana
Dreptul de sedere pentru cetatenii din UE este liber oriunde in comunitate.

In general cetatenii germani procedeaza astfel: isi pastreaza in Germania domiciliul stabil la o ruda sau prieten. Eventual isi inchiriaza formal o locuinta sau o camera/pat pentru o suma derizorie sau simbolica.
Apoi isi inchiriaza /cumpara o locuinta intr-un alt stat si isi anunta in Germania existenta unui domiciliu secundar (sau uneori nu o fac)
Prin pastrarea domiciliului stabil in Germania nu trebuie sa indeplineasca formalitatile legate de dosarul de pensie. Acesta este mai departe virata pe contul bancar al pensionarului. Iar cu cardul bancar pensionarul poate ridica numerar sau poate plati in tara in care isi are resedinta.
Bineinteles in noua tara trebuie sa isi anunte domiciliul/resedinta.
Problemele mari ce apar sunt cele legate de asistenta medicala, lucru pentru care trebuie sa se informeze intai in Germania la casa de asigurari unde este asigurat cetateanul.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2011
kappauser, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cetatean strain cu domiciliul in romania? Saso Saso exista acest titlu? fiica noastra este copilul..a doi cetateni! eu cetatean ro si sotul cu dubla cetatenie cetatean german si roman de curind ne-am ... (vezi toată discuția)
Permis de conducere pentru persoana cu resedinta in strainatate draser draser O persoana cu domiciliul in Romania si care are resedinta si in strainatate poate sustine examenul pentru obtinerea permisului de conducere in orasul unde are ... (vezi toată discuția)