avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere platite casatorie dupa noul COD AL MUNCII ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere platite casatorie dupa noul COD AL MUNCII 2011

am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns :
..

Dreptul la zile libere platite pentru casatorie (5 zile) nu este prevazut in Codul muncii republicat, acesta fiind prevazut numai la art. 61 alin. 1 din Contractul Colectiv de Munca unic la nivel national pe anii 2007 – 2010, a carui valabilitate a incetat.
..

se acorda sau nu zile libere pentru căsătorie ?
...
am cerut sa-mi dea acest raspuns scris si semnat .. inca astept
Ultima modificare: Marți, 14 Iunie 2011
Johndaniell, utilizator
Cel mai recent răspuns: roxanasimona , utilizator 15:43, 16 Februarie 2012
Art. 152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Din textul de lege , rezulta ca salariatii au dreptul la astfel de zile libere platite, insa numarul acestora trebuie stabilit prin ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.

Pentru sectorul bugetar exista deja prevederea legala in care se specifica numarul de zile libere platite acordate in cazul unor evenimente familiale deosebite.
Multumesc de raspuns si promptitudinea lui!

Prin urmare daca prin CCM aferent unitatii si RI intern al unitatii nu este specificat numarul, se poate sa nu primesc? Si asta ar fi perfect legal?
Eu sunt de parere ca dreptului dvs de a beneficia de aceste zile ii corespunde obligatia angajatorului de a vi le acorda .. insa in conditiile in care nu are reglementat asa ceva la nivel de unitate, nu exista decat posibilitatea de a negocia cu acesta luand prin analogie prevederile de mai jos :
HG nr.250/1992
Art. 24.
- (1) In afara concediului de odihna, salariatii din administrarea publica, din regiile
autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare
au dreptul la zile de concediu platit, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) nasterea sai casatoria unui copil - 3 zile;
c) decesul sotului sau al unei rude de pana la gradul II a salariatului - 3 zile.
(2) Concediul platit, prevazut la alin. (1), se acorda, la cererea solicitantului, de conducerea
unitatii. Indemnizatiile cuvenite se stabilesc potrivit art. 7 alin. (1).
Multumesc! Voi testa deschiderea la negociere atunci!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu casatorie lefteriu_adrian lefteriu_adrian buna ziua, vreau sa stiu daca statul mai acorda concediu pentru casatorie (5 zile), si daca da, in temeiul carei legi. Va multumesc! (vezi toată discuția)
Acordare zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ileanacs ileanacs Buna ziua. Pentru mine este inca neclar: CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ? Se aplica CCMN 2011-2014? Sau nici unul din acestea? Ca sa ... (vezi toată discuția)
Casatorie bonaparte bonaparte as dori sa stiu daca se mai acorda niste zile libere cand te casatoresti si eventual niste bani ? in sectorul privat este ceva ce ii obliga la asa ceva , sau ... (vezi toată discuția)