avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 534 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sarcinã, prenatal, card european
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sarcinã, prenatal, card european

Bună ziua!
Sunt nou pe acest site, şi a-şi avea câteva întrebări.
Săptămâna trecută am fost internată la urgenţă la maternitate fiindcă aproape am pierdut bebeluşul. Acum sunt în luna şapte, dar văzând incompetenţa doctorilor puţin îmi e frică să nasc aici. A-şi dorii să fac un card european dar am câteva probleme.
Sunt profesoară, şi anul trecut neavând loc titular, am fost angajat numai până la 31 august. Apoi am primit post la o altă şcoală unde am devenit angajat de la 16 septembrie (deoarece era angajat o altă persoană până la 15 septembrie) până la 31 august 2011. In final acum îmi lipsesc cele două săptămâni(1-15 septembrie 2010) din cartea de muncă. Nu ştiu oare aceste două săptămâni influenţează sau nu indemnizaţia pentru copil, şomajul dacă nu primesc post peste doi ani? După cum ştiu eu la CNAS pot să plătesc cele două săptămâni, dar la casa de pensii ulterior nu şi la şomaj ar trebuie să fac ceva contract individual pe acel period. Neapărat trebuie să plătesc CAS-ul la acele două săptămâni dacă doresc un card european? În formularul de cerere am văzut că trebuie o dovadă de calităţii de asigurat, asta de unde primesc oare? Trebuie neapărat să-mi iau prenatalul, sau pot să plec direct pe postnatal deoarece prenatalul este plătit numai cu 85 la sută din salar şi oricum vine vacanţa?
Mulţumesc mult pentru răspuns şi ajutor!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:11, 15 Iunie 2011
1. Puteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = pre si postnatal = 126 de zile).

2. Puteti beneficia si de CCC pana la 2 ani deoarece sunt permise si fractiunile de luna, asa cum spune OUG 111/2010:
Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).

(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.

3. Plata contributiilor nu va ajuta la a beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Pentru a beneficia de indemnizatia pentru concediul de maternitate trebuie sa aveti minimum o luna de zile cotizata la sanatate, inainte de solicitarea acestui concediu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre indemnizatie ccc simonaoti simonaoti Buna ziua, mam angajat in 27 septembrie 2011 in 7 iunie am nascut ,la 37 de saptamani la alea 12 luni pt indemnizatie se pune si concediu prenatal si posnatal ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de concediu de maternitate? andreeaghe andreeaghe Am lucrat 4 luni la un magazin alimentar.Din sept.2013 pana in 24 .dec 2013. Am avut o luna de pauza in care nu am lucrat. M-am angajat pe data de 30 ian. ... (vezi toată discuția)
Prenatal laura2014 laura2014 buna seara!am si eu intrebare:sunt insarcinata in 7luni pe data de 12septembrie2013 ar trebui sa nasc,Pe cartea de munca am intrerupere o luna de la ... (vezi toată discuția)