avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie

Avem urmatoarea speta:

Contract individual de munca incheiat in data de 28.02.20011. Perioada de preaviz specificata in cim este de 15 zile calendaristice.
Demisie inaintata in data de 14.06.2011. Mi se cere preaviz de 20 de zile lucratoare conform ultimei modificari din Codul Muncii.

Nu e normal sa se aplice dispozitiile din cim, avand in vedere ca a fost incheiat sub legea veche?
Mentionez ca in urma modificarii Codului Muncii, nu s-a incheiat nici un act aditional la cim.
Este posibil ca prin modificarea regulamentului intern, sa fim tinuti de noua perioada de preaviz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:24, 16 Iunie 2011
Art.81 (4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Termenul de preaviz este de 15 zile cat scrie in CIM. Nu este obligatoriu sa fie de 20 de zile, textul specifica ca nu poate fi mai mare de 20 de zile.
Pe mine m-au obligat sa stau 20 de zile lucratoare, desi am spus ca mi se pare absurd sa se aplice noua reglementare, din moment ce CIM a fost incheiat sub legea veche.
Daca doreau sa se aplice noua lege, nu era corect sa ne cheme sa semnam un act aditional, conform art. 17 alin. 4??

"(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
d_1) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
e) riscurile specifice postului;
f) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
g) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
h) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
i) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
j) salariul pe baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
k) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
l) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
m) durata perioadei de proba.


(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege."
In continuare vor sa ma tina in preaviz dupa legea noua si nu vor sa aplice CIM. :(

Daca plec dupa previz (cel de 15 zile calendaristice, asa cum consider eu ca e normal) ce pot sa-mi faca?? (daca nu accept termenul lor de preaviz?)
Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz . Prin urmare, dupa cea de-a 15 zi de preaviz puteti pleca linistit ..
freeelis a scris:

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz . Prin urmare, dupa cea de-a 15 zi de preaviz puteti pleca linistit ..


Usor de zis, greu de facut. :)

Oricum, toate parerile pe care le-am primit imi dau dreptate, insa toata lumea de la serviciu se incapataneaza sa stau 20 de zile lucratoare, desi nu mi se ofera nici o explicatie plauzibila.

Cert este un lucru, dupa cele 15 zile calendaristice de la introducerea notificarii de demisie, eu voi pleca.

Insa, ce ma sfatuiti sa fac, pentru a ma asigura ca ulterior nu vor incerca sa-mi mai faca zile negre: sa apelez la instanta de judecata pentru a mi se recunoaste oficial dreptul la preavizul prevazut de CIM??

Alte discuții în legătură

Termenul de preaviz in caz de demisie-conform noului cod sau cim? hgabi hgabi As dori sa stiu, care termen de preaviz in caz de demisie trebuie luat in considerare in cazul demisiei angajatului: cel de 20 zile lucratoare prevazut in noul ... (vezi toată discuția)
Preaviz leuca_luminita leuca_luminita In contractul individual de munca incheiat in 2010 este prevazuta o perioada de preaviz in cazul demisiei de 15 zile calendaristice. In contractul colectiv la ... (vezi toată discuția)
Angajat cu 2 functii - ce preaviz trebuie sa dea? suciu_diana suciu_diana Buna ziua, daca un angajat are CIM de baza pe functie de executie - 15 zile la preaviz in caz de 79 (1) si act aditional pe functie de conducere - 30 de ... (vezi toată discuția)