Speta este urmatoarea:
Am chemat primaria (sectorul prin primar) in judecata pentru desfiintarea abuziva a unei constructii autorizate aflate pe domeniul public.
In contencios s-a constatat nelegalitatea dispozitiei primarului de desfiintare , dar actiunea principala inca nu s-a terminat.
In timp ce dosarul se afla la instanta de contencios, la cca un an de la desfiintarea constructiei, consiliul local a hotarit concesionarea terenului pentru construirea unui obiectiv - oug 34/2006 si a fost semnat un contract de concesiune cu un SRL. Obiectivul nu a fost construit nici pina in prezent, nu s-a demarat nici o lucrare, terenul este liber la fel ca si inainte iar contractul de concesiune a expirat.
Intrebarea mea este urmatoarea: avea dreptul CL sa hotarasca concesionarea in situatia in care exista un litigiu pe rol privind acel teren?
In legea 50/1991 la art.14 se interzice concesionarea expres numai ref.retrocedari.
Dar tot in lege si in normele de aplicare pentru obtinerea autorizatiei de constructie este necesara si declaratia pe proprie raspundere ca nu exista litigiu pe rol.
Atunci cind terenul este al primariei, este firesc ca inainte de concesionare (fiindca va urma si autorizatia de constructie) cineva din primarie sa ateste ca nu exista litigiu, cumva directia juridica?
Va rog sa ma ajutati daca stiti care este procedura si cadrul legal privind suituatia de mai sus.
(6) Certificatul de urbanism se emite şi în următoarele situaţii:
a) în vederea concesionării de terenuri, potrivit legii;
b) în vederea adjudecării prin licitaţie a proiectării lucrărilor publice în faza de "Studiu de fezabilitate", potrivit legii;
In Certificatul de urbanism eliberat in acest scop, trebuie sa se regaseasca informatii privind regimul juridic al terenului.
Consiliul local poate aproba concesionarea, in temeiul prevederilor art. 36/5 din Legea 215/2001. In vederea punerii in aplicare a hotararii Consiliului local prin care se aproba concesionarea, aparatul de specialitate al primarului are obligatia prevazuta de art. 123/2 din Legea 215/2001:
Art. 123
(2) Vânzarea, concesionarea şi închirierea se fac prin licitaţie publică, organizată în condiţiile legii.
Probabil ca in documentatia ce insotea proiectul de hotarare nu s-a facut referire la existenta unui litigiu in legatura cu terenul ce urma sa fie concesionat, insa in etapele concrete de concesionare "in conditiile legii" aparatul de specialitate avea obligatia de a verifica inexistenta vreunui litigiu.
Vedeti si prevederile OU 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică.
Va multumesc pt.raspuns, la fel vad si eu problema, dar nu reusesc sa identific acele "conditiile legii" care ar impiedica concesiunea in caz de litigiu .
Din cite am inteles certificatul de urbanism nu mentioneaza litigiile existente, regimul juridic se refera daca este supus dreptului privat sau regimului juridic al proprietatii publice legea 213/1998. Ma insel??? Va rog f.mult sa ma lamuriti.
Cine din primarie si in virtutatea carei prev.legale are obligatia sa informeze consiliul local asupra litigiului? Directia juridica? In cazul meu hotarirea CL este insotita de avizul dir.juridice care nu spune nimic, decit ca nu sint obiectiuni.
Potrivit Legii cadastrului nr. 7/1996 una dintre inscrierile care se fac in cartea funciara a imobilului este notarea.
Potrvit prevederilor art. 42 din Ordinul 633/2007 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a birourilor de cadastru şi publicitate imobiliară,
Art. 42
(1) Notarea poate avea ca obiect consemnarea unor fapte şi drepturi personale, a litigiilor referitoare la drepturile reale asupra imobilelor şi alte înscrieri cu caracter temporar în legătură cu imobilul.
Daca litigiul dvs. il veti fi notat in cartea funciara a imobilului, acesta nu va fi putut fi tagaduit si nici "omis" de catre orice directie sau functionar public care intocmea documentatia pentru un proiect de hotarare. Poate ca nu e tarziu sa faceti si acum notarea.
La solicitarea Certificatului de urbanism in vederea concesionarii este obligatorie obtinerea extrasului de carte funciara si, daca in aceasta este notat litigiul, in extras se va regasi aceasta mentiune, ceea ce va impiedica orice actiune viitoare (concesionare, construire) pana la solutionarea litigiului.
Multumesc pt,raspuns.
Eu nu stiam de notare, dar poate fi facuta si asupra unui teren din domeniul public?
Nu am facut-o pina acum, o voi face, va multumesc.
Dar chiar si fara notare, evidenta asupra litigiilor din dom.public al primariei o cunoaste in primul rind aceasta.
Atunci cind cons.local a concesionat, nu avea cumva obligatia legala de a verifica daca are litigii asupra terenului propriu ?
O intrebare suplimentara: la concesionarea terenului care-i apartine nu cumva primaria are aceleasi obligatii ca proprietarul privat care solicita aut. de construire? adica sa declare pe proprie raspundere ca nu exista litigii pe rol?
@arel; va multumesc foarte mult pentru raspunsurile dvs., am inteles mai bine cum se pune problema.
Dindu-mi seama ca defapt in speta mea desi este importanta existenta litigiului, inca si mai importanta este zic eu existenta unei autorizatii nerevocate nici desfiintate in instanta, am pus o noua intrebare .