avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 840 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune+vanzare/cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune+vanzare/cumparare

Bunicul a lasat mostenire inainte de colectivizare (circa 1950) casa+curte+teren agricol, prin testament, numai unui copil (din 3); ceilalti 2 copii (maturi fiind) au declarat la acea vreme ca renunta la partea lor. Bunicul a decedat in '70.
Mostenitorul testamentar si unul dintre frati au decedat de curand.

1)Poate copilul ramas in viata sa atace testamentul bunicului dupa aprox 60 de ani, considerand ca nu exista o astfel de declaratie (prin care renunta) atasata la testament?

2) Mostenitorul testamentar este urmat de sot si 2 copii. Sotul a renuntat la partea cuvenita prin succesiune in favoarea copiilor. Copiii in baza CM (0.5+0.5) pot vinde proprietatea direct, sau trebuie sa obtina Cert. de proprietar, sa intabuleze proprietatea si apoi sa o vanda?

Va multumesc anticipat.
1) Testamentul nu are nici o legatura cu declaratia de renuntare la mostenire, ca atare nu poate fi atacat pe acest motiv.

2) Certificatul de mostenitor nu reprezinta titlu de proprietate ci calitatea de mostenitor, el trebuie insotit de titlu de proprietate al defunctului, in cazul dumneavoastra la bunicului, dosar cadastral si intabulare in cartea funciara pentru a se putea incheia vanzarea si, de asemena CM inscris la primarie in cadrul directiei de taxe si impozite.
Chiar daca bunicul a redactat acel testament in 1950, banuiesc ca dansul s-a inscris in CAP cu terenurile respective. Intrebarea se pune: cine a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate dupa 1990? Cand s-a dezbatut efectiv succesiunea de pe urma bunicului? (nu doar acel testament, ci eliberarea certificatului de mostenitor).
Fara titlu de proprietate, cadastru si intabulare, nu se poate vinde nimic.
postas a scris:

Bunicul a lasat mostenire inainte de colectivizare (circa 1950) casa+curte+teren agricol, prin testament, numai unui copil (din 3); ceilalti 2 copii (maturi fiind) au declarat la acea vreme ca renunta la partea lor. Bunicul a decedat in '70.


La care vreme si sub ce forma?
Ce-au declarat/grait/scris ei inainte de moartea bunicului = zero.
Daca au renuntat prin declaratie autentica dupa moartea bunicului atunci sunt straini de mostenire si nu pot obtine nimic. (anulare testament sau vreun metru de pamant).

+ intrebarile adresate de Kyandra.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme succesiune iuli113 iuli113 bunicul meu nu a dezbatut succesiunea dupa bunica,acuma bunica apare pe extras ca proprietara,dar sunt curios daca poate deveni proprietar daca are ... (vezi toată discuția)
Succesiuni incurcate n.t. n.t. Buna ziua! Bunicii mei au detinut imobilul A. Bunicul a decedat in 1950. Au avut doi copii,pe tatal meu si inca o fiica,aceasta din urma fiind adoptata dupa ... (vezi toată discuția)
Cum abordez o mostenire, testament? nicolaem nicolaem buna ziua, ma aflu in urmatoarea situatie : bunica, aflata in proprietatea a catorva mici terenuri agricole doreste sa le lase mostenire celor 2 copii, ... (vezi toată discuția)