avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Asigurare locuinta
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Asigurare locuinta

Buna ziua,
As dori sa ma luminati si pe mine in urmatoarea problema daca o pot numi asa. Anul trecut mi-am luat cu credit "Prima Casa" o locuinta. La momentul respectiv ofiterul de credit m-a intrebat daca vreau sa imi aleg eu un asigurator pentru locuinta, insa din lipsa de timp am optat pentru varianta pe care mi-au propus-o ei si anume aveau ei contract cu un asigurator si mi-au rezolvat asigurarea la un anumit pret/an ce a iesit din calculele lor. Recent am discutat cu un prieten care si-a asigurat locuinta (casa+curte) si cica si-a ales o polita mai scumpa ca sa ii acopere mai mult decat prevede asigurarea obligatorie si mi-a zis ca va avea de platit in jur de 20-30 euro/an (casa este achitata integral, nu are credit de platit), in timp ce eu platesc vreo 56 euro/an apartament+parcare+cota parte drum (astea figurau in contractul de vanzare cumparare).
As vrea sa stiu in primul rand daca eu pot sa schimb asiguratorul, in ce conditii, la cat timp de la semnarea contractului si cu ce clauze si daca am sansa sa cobor sub valoarea de 56 euro/an avand in vedere ca este credit si ipoteca de gr. 1 in favoarea bancii.

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Adrian Tudor , Consultant asigurari 22:34, 15 Iunie 2011
Raspuns de principiu:
-Asigurarea se face numai pentru valoarea cladirii/locuintei plus eventualele anexe(constructii).Adica terenul ,parcarea neacoperita si cota indiviza drum nu se asigura.
-Pretul asigurarii variaza de la asigurator la asigurator si trebuie sa-i contactati direct sau prin intermediul portalurilor de asigurari online, unde puteti cere un pret functie de optiunile proprii(suma asigurata si riscuri cuprinse);
-Puteti schimba asiguratorul, la datele de aniversare anuale sau cu o cerere de reziliere in cursul anului de asigurare, aprobata de banca catre care aveti cesiunea.
-Cei 20-30 EUR nu sunt concludenti pentru ce inseamna "o polita mai scumpa"
Puteti oricand schimba asiguratorul in conditiile in care noul asigurator este agreeat de banca. Ofertele societatilor de asigurare sunt variabile in sensul ca altele au pret mai mare iar altele mai mic pentru aproximativ aceleasi riscuri asigurate. La schimbarea asiguratorului poate atrage o taxa suplimentara din partea bancii creditoare in conformitate cu noile reglementari a contractelor de credit intrata de ceva timp in vigoare.
Fiecare banca are un nr de asiguratori agreati si daca doriti sa incheiati asigurarea cu unul din asiguratorii agreati o puteti face instiintandu-i pe cei de la banca. Daca doriti sa incheiati asigurarea cu un alt asigurator dar care nu se afla pe lista celor agreati de banca atunci va trebuie obligatoriu acordul bancii care v-a acordat creditul
Legat de valoarea primei de asigurare trebuie stiut ca functie de riscurile acoperitoare cerute de creste si valoarea primei. Atentie ca trebuie sa cititi cu atentie ce riscuri aveti trecute ca s-ar putea sa va treziti ca platiti spre exemplu inundarea vecinului dar dv stati la casa sau la parterul unui bloc. Si exemple mai pot fi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dilema: asigurare obligatorie(pad)-asigurare facultativa mykybz mykybz Cu scuzele de rigoare pentru ca nu am reusit sa adaptez discutiile interesante referitoare la subiectul asigurarii obligatorii a locuintei din acest forum, la ... (vezi toată discuția)
Asigurare credit ipotecar(facultativa-obligatirie) mihaela-ioana mihaela-ioana am un credit ipotecar la BCR din anul 2004,suma asigurata fiind de 13.700 euro. Asigurarea s-a incheiat la BCR Asigurari pana in prezent ,pe suma de 15000 ... (vezi toată discuția)
Asigurare imobil ipotecat - clauza abuziva ttr ttr Creditorul nu imi accepta polita de asigurare a imobilului adus in garantie, desi acopera toate riscurile si este pentru o suma de 3 ori mai mare decit soldul ... (vezi toată discuția)