Buna ziua,
va rog frumos daca ma puteti ajuta, tata a decedat acum 7 ani si nu am deschis succesiunea.
impreuna cu mama proprietari ai unui apartament cu 3 camere si unul cu 2 camere, in cel cu 3 camere locuieste mama iar in cel cu 2 eu, sora mea este casatorita in Franta si are dubla cetatenie.
am cazut de comun acord sa deschidem succesiunea, cum se vor imparti cele 2 apartamente?
-care sunt cotele succesorale?
-eu pot deschide succesiunea, cu acordul sorei mele, dar ea sa nu fie prezenta? sa vina doar la termenul final?
-am cazut de acord ca eu sa cumpar partea sorei mele dupa succesiune, valoarea imbunatatirilor aduse de mine apartamentului de-a lungul anilor (usa, termopane, izolatii, parchet) este legal sa se scada din suma ce trebuie sa o platesc pt partea ei?
-cum se face evaluarea proprietatii supuse succesiunii??
-se platesc penalitati pt ca deschidem succesiunea dupa 7 ani?
-care sunt taxele notariale?
Daca toti mostenitorii se inteleg cu privire la bunuri, cotele de mostenire, modalitatea de partajare si toti sunt prezenti, succesiunea se poate face la notar.
In cazul in care nu este prezenta sora si nici nu se prezinta, puteti face succesiunea prin intermediul instantei. Se face expertiza celor doua imobile, se stabileste valoarea acestora si se fac propuneri de partajare, in functie de cotele legale.
Cele doua apartamente sunt dobandite impreuna de mama si tata?
Succesiunea legala: mama are dreptul la 1/4 din mostenire, iar restul de 3/4 se impart intre cele doua surori.
La partaj se va tine seama de imbunatatirile pe care le-ati adus imobilului.
Mai este o problema: sora a acceptat succesiunea in termenul legal de 6 luni? Are pretentii de la mostenire?
Daca as fi in locul dumneavoastra, as lasa-o pe ea, daca are pretentii, sa deschida succesiunea si sa plateasca taxele notariale sau cele de judecata.
Varianta partajului succesoral realizat priun hotarare judecatoreasca va costa mai putin si se realizeaza printr-o tranzactie.
In tranzactia pe care o depuneti la dosar impartiti cele doua jumatati de apartamente in felul urmator: sa locuiti in continuare mama si dvs. si pentru sora, sa ii dati o suma de bani corespunzatoare cotei sale direct, fara sa faceti doua operatiuni: acceptare mostenire si vanzare cota-parte.. Evaluarea apartamentelor o puteti face dvs., dupa pretul de pe piata, nu vad rostul achitarii unor expertize de evaluare a unor apartamente, cand partile se inteleg.
Sora dvs. poate fi reprezentata printr-o procura speciala data celuilalt parat ( fie dvs, fie mama, depinde cum va intelegeti sa formulati actiunea), care va semna tranzactia in fata instantei in numele ei.
Costuri estimative: 1% impozit pe mostenire; taxele de timbru sunt simbolice 20 lei si onorariu de avocat negociabil.
Daca dosarul este intocmit corect si complet, totul se poate termina in maxim doua termene.
impozitul de 1 % se plateste numai in cazul apartamentelor sau caselor?
pt ca acum 2 ani am facut succesiunea dupa bunicul ce decedase de 3 ani si nu am platit impozit
succesiunea a fost pt teren extravilan
Taxa succesiune
dannyy26
Buna ziua,as vrea sa intreb cat anume dintr-un apartament de 3 camere mostenesc in calitate de unic mostenitor dupa decesul tatalui meu.Acum sunt co proprietar ... (vezi toată discuția)