avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie intracomunitara de servicii de la neplatitor ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie intracomunitara de servicii de la neplatitor de tva

Buna ziua,
Am si eu o intrebare referitoare la urmatoarea problema:
O firma din Romania platitoare de TVa primeste o factura de prestari servicii (serviciile se presteaza in Romania) de la o firma inregistrata in Marea Britanie, neplatitoare de TVA. Fiind o achizitie intracomunitara, mai este necesara inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari, avand in vedere faptul ca prestatorul nu este inregistrat ca platitor de TVA?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cata_68 , utilizator 14:04, 17 Iunie 2011
as incadra serviciul la art. 133, alin 7, lit. b) din codul fiscal.
avand in vedere faptul ca inscrierea in ROI este obligatorie numai la achizitia de servicii intracomunitare pentru care se aplica regula generala B2B de la art. 133, alin 2 din codul fiscal, consider ca in cazul dvs. nu este obligatorie in ROI.
AndreiBorbel, persoana respectiva a creat design-ul pentru o pagina de internet (doar partea grafica) si pentru o coperta de carte.
stefanskh: operatiunea descrisa de dvs. se incadreaza la art. 133, alin 2 din codul fiscal, iar prestatorul este obligat sa se inregistreze in scopuri tva inainte de a presta astfel de servicii, fiind o persoana impozabila in marea britanie (self employed este acelasi lucru cu pfa in romania) - echivalentul art. 153^1, alin 1, lit. b)
de asemenea, dvs. sunteti obligat sa va inscrieti in ROI, inainte de a primi astfel de servicii, iar factura primita se va raporta in decl. 390 vies
xerxes,
in ceea ce priveste serviciile lui cata_68, opinia mea e ca nu se incadreaza la
art. 133, alin 7, lit. b) din codul fiscal. Asta deoarece la acest articol se face referire la servicii legate de acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, ştiinţifice, educaţionale, de divertisment sau alte evenimente similare, cum ar fi târgurile şi expoziţiile, precum şi pentru serviciile auxiliare legate de acordarea acestui acces, prestate unei persoane impozabile.

In Normele Metodologice de aplicare a prevederilor art. 133 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal se precizeaza faptul ca "acordarea accesului la evenimente culturale, artistice, sportive, științifice, educaționale, de divertisment sau la alte evenimente similare cuprinde servicii constând în acordarea dreptului de intrare la un eveniment, în schimbul unui bilet sau al unei taxe. Numai serviciile care au drept caracteristică esențială garantarea unui astfel de drept de intrare sunt privite ca acces la un eveniment; Conceptul de acces la un eveniment cuprinde următoarele servicii, fără a se limita la acestea:
1. acordarea dreptului de intrare la spectacole, piese de teatru, reprezentații de circ, parcuri de distracții, concerte, târguri, expoziții și alte evenimente similare, inclusiv pe bază de abonamente;
2. acordarea dreptului de intrare la evenimente sportive, precum meciuri sau competiții, inclusiv pe bază de abonamente;
3. acordarea dreptului de intrare la evenimente educaționale sau științifice, precum conferințe sau seminare, altele decât cele prevăzute la lit. c) pct.1;

Parerea mea e ca nu suntem in prezenta unor servicii de acordare a accesului la evenimente educationale in sensul prevederilor de mai sus.
Prin urmare, eu le-as incadra la art. 133 alin. (2) cu consecinta inregistrarii in ROI.

Cu scuzele de rigoare, pt ca nu am stiut prea bine la ce se refera achizitia de servicii intracomunitare prezentata anterior, va prezint cele doua tipuri de servicii:
1. simpozion efectuat de firma din Marea Britanie in Romania referitor la tehnici de tranzactionare pe diverse piete
2. raportare zilnica online a situatiilor existente pe diverse piete de capital din lume, diversi indicatori si tendinte de evolutie (un raport zilnic bursier).
Serviciile sunt prestate de o firma inregistrata in Marea Britanie fara cod de TVA (care spune ca nu e inregistrata in scopuri de TVA pt ca se incadreaza in plafon) catre o firma din Romania platitoare de TVA.
Intrebare era daca firma din Romania este obligata sa se inregistreze in ROI, avand in vedere ca prestatorul nu este inregistrat in scopuri de TVA.
Va multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sau nu achizitie intracomunitara martady martady buna ziua va rog sa ma ajutati cu un raspunsla intrebarea: daca platesc o publicitate pe google si primesc factura de la \"Google Ireland Ltd\", in ... (vezi toată discuția)
Prestare serv. intracomunitara? psilvie psilvie Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: SC RO (inregistrata in ROI) trebuie sa emita o factura (contravaloare cost participare expozitie) ... (vezi toată discuția)
Participare la targ in romania.cum facturez catre italia 50% din suma (dpdv al tva) iuliaiuly iuliaiuly Buna ziua, Firma noastra a participat la un targ in Romania, platind chirie si TVA-ul aferent. Firma din Italia (noi fiind distribuitorii lor in Romania) ... (vezi toată discuția)