avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA prestare servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

prestare servicii intracomunitare

efectuez transport pentru un client din italia.suntem platitori de tva si eu si el...
factura e cu taxare inversa?
pentru asta ma inscriu in registrul operatorilor intracomunitari ( va rog care este procedura ..daca da)
devin platitor de tva lunar?
deci o consider un serviciu intracomunitar
multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 11:19, 17 Iunie 2011
Da, emiteti factura fara TVA, operatiunea nefiind impozabila in Romania. O considerati un serviciu intracomunitar pe care il declarati in D390. Anterior prestarii serviciului va inscrieti in ROI.
Nu deveniti platitor de TVA lunar, doar la achizitii intracomunitare de bunuri se intampla acest lucru.
factura e fara tva, serviciul fiind neimpozabil in romania, cf art. 133, alin 2 din codul fiscal.
taxare inversa poate inregistra doar beneficiarul, in functie de legislatia din tara sa.
trebuie sa va inscrieti in ROI inainte de a presta astfel de servicii prin depunerea la AFP a decl. 095, impreuna cu cazierul judiciar al asociatilor si administratorilor firmei.
dupa comunicarea deciziei de catre fisc, va puteti verifica validitatea codului aici:
[ link extern ]
nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 zile.
(sfatul meu este sa depuneti cererea direct la DGFP, nu la AFP si s-o rugati pe doamna care se ocupa cu asa ceva sa va comunice direct dvs. decizia prin remiterea sub semnatura, asa veti castiga timp)
prestarea de servicii intracomunitare nu schimba perioada fiscala de la trimestru la luna, deci veti ramane platitor de tva trimestrial.
nu uitati sa declarati operatiunea in 390, pana pe data de 15 a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea tva.
Referitor la TVA, am o intrebare: nu are nici o importanta daca serviciile prestate de transportator sunt in Romania sau in afara Romaniei?
Concret, din cate stiu eu (poate gresesc), o agentie de turism din Romania care presteaza servicii pentru clienti (companii din strainatate) in Romania, adica face incoming, plateste TVA pe profitul rezultat din fiecare actiune turistica. Se pare ca, desi "se exporta serviciile", adica produsul (sa spunem circuitul) este vandut la extern, totusi, deoarece actiunea turistica se desfasoara in Romania, trebuie platit TVA. Nu mai comentez faptul ca aceasta agentie aduce valuta in Romania, deoarece toate incasarile sunt incasari valutare.
Oare poate sa ma lamureasca cineva? Multumesc
agentiile de turism au un regim special, iar legea le permite sa aplice tva asupra marjei de profit.

in cazul mentionat de dvs. agentiile de turism vand in general servicii pentru care nu se aplica regula generala B2B (business to business - art. 133, alin 2), ci pentru care se aplica art. 133, alin 4 din codul fiscal, iar locul prestarii serviciilor se considera a fi romania, adica locul unde este situata unitatea de cazare si locul unde se efectueaza transportul de calatori (pentru excursii, etc)
daca nu ar fi agentie de turism, s-ar aplica tva 24% asupra intregii baze de impozitare.

Referitor la TVA, am o intrebare: nu are nici o importanta daca serviciile prestate de transportator sunt in Romania sau in afara Romaniei?
in cazul transportului de marfuri, are importanta locul unde-si are stabilit sediul beneficiarul serviciilor, acesta fiind considerat locul prestarii serviciilor
in cazul calatorilor conteaza locul unde se efectueaza efectiv transportul.



Multumesc mult pentru raspuns; un weekend placut.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva firma de turism serbananca2000 serbananca2000 Cum ne inregistram in decontul de tva la o firma de turism (care se incadreaza la art.152 din codul fiscal) si al carui furnizor de servicii turistice este din ... (vezi toată discuția)
Pfa neplatitor de tva factureaza in ue servicii legate de bunuri din romania Mi-ha-il Mi-ha-il Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: Un PFA neplatitor de TVA (nu a depasit plafonul) presteaza servicii legate de bunuri imobile din ... (vezi toată discuția)
Tva si roi crinarug crinarug 1. Societatii X din Romania (cod CAEN 5229) i se factureaza transport maritim de catre o societate din Danemarca, pe factura mentionandu-se cota \"O\" TVA , ... (vezi toată discuția)