Buna ziua. De 7 ani, de cand am cumparat un teren intr-o localitate, constat cum vecinul meu incalca legile vis-a vis de mine si de proprietatea mea. Dar nu am zis nimic. De o buna bucata de vreme, insa, tot el ma sicaneaza necontenit .Cand am cumparat terenul toata latura dinspre acest vecin , de vreo 100 de m , avea gard si anume: 30m plasa de sarma in stare buna si restul de 70 de m gard vechi , ruginit si rupt de doar 1/2 de m inaltime. De anul trecut , incetul cu incetul a scos gardul pe toata lungimea hotarului dintre noi spunandu-mi pe un ton raspicat ca e de datoria mea sa fac gardul din nou deoarece cel ce construieste casa e obligat sa-si ingradeasca santierul.Am si fotografii doveditoare cu el si o terta persoana care scoteau gardul.
E adevarat ca am autorizatie de constructie in regie proprie pentru casa si imprejmuire dar momentan nu dispun de timp si bani pentru gard.
Problema este ca proprietarii vecini au murit iar acesta despre care va vorbesc este fiul lor care nu are succesiunea facuta.
1. daca fac eu gardul pot sa-i solicit prin actiune in instanta jumatate din cheltuielile de constructie , de manopera si din cheltuielile de judecatain conditiile in care el este mostenitor fara sa aiba succesiunea facuta?
2.Daca da, cum as putea cuantifica manopera mea?
3.Am ceva materiale cumparate ( ciment , fier beton deoarece gardul in proiect este din plasa de sarma cu stalpi de teava metalica si cu o baza din beton) dar nu am defalcat documente pentru gard fata de cele pentru casa iar pe bonurile fiscale scrie :``materiale de constructii``. Cum stabilesc valoarea gardului?
4.In plus dupa moartea parintilor sai vecinul a mai construit o casa fara autoritatie de constructie la numai 15 cm de hotarul meu. Ce masuri se pot lua impotriva lui?
5.La vechea casa batraneasca in care au locuit parintii acestui vecin sunt 2 ferestre la distanta de 1 m fata de proprietatea mea . Pot sa cer prin judecatorie sa se inchida aceste ferestre intr-un anumit termen?
6.Apele de la ambele case ( batraneasca si noua) cad pe terenul meu. L-am rugat pe vecin sa-si puna jgheab si mi-a zis ca n-am decat sa-l fac eu. Pot sa-i fac eu jgheab la case si sa-mi returneze contravaloarea lui si manopera mea?
Va multumesc
Va multumesc mult pentru raspuns. Am gasit si eu aceste articole din codul civil din pacate nu reusesc sa-mi dau seama cum sa le pun in practica d. p.d.v al faptului ca vecinul nu are succesiunea si deci pe cine chem in judecata? In plus mai sunt si celelalte aspecte pe care le-am enumerat nu numai problema gardului.
Daca-mi puteti da informatii mai concrete va raman indatarata.