avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... penalizari in chitante
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

penalizari in chitante

Buna ziua.Prietenul meu lucreaza la o firma de distributie pe postul de agent vanzari.Firma il penalizeaza la salariu ,pentru bani neicasati depasiti de 30 de zile cu 1% si cu inca 2 % pentru cei depasiti de 40 de zile, taind chitante ca si penalizari.I se inmaneaza chitanta -penalizare si du-te sanatos.Au fost luni cand nu a luat nici un salariu.Intrebarea mea: este legal asa ceva?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:17, 15 Iunie 2011
Nu este legal sa se faca retineri din salariu fara acordul angajatului si in nici un caz nu este legal sa se retina TOT salariul.
Referior la forma retinerii - si anume penalitatile - depinde ce a semnat angajatul in Regulamentul de Ordine Interioara la sectiunea penalitati, poate acel act da dreptul la penalizari, DAR penalizarile trebuie sa se faca conform cu codul muncii.

Situatia asa cum a fost prezentata mai sus nu este in mod sigur legala.
Nu este legala situatia expusa de dvs , intrucat :
1. nicio sanctiune cu exceptia avertismentului nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.

2. nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege. Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avansuri de trezorerie nejustificate andrief andrief La o regie autonoma (utilizeaza fonduri publice ) s-au acordat salariatilor avansuri de trezorerie care nu s-au justificat la termenele prevazute in ... (vezi toată discuția)
Plata salariu predaangela predaangela in situatia in care nu s-a intocmit nota de lichidare in ultima zi a preavizului de 20 de zile lucratoare, pentru disponibilizare, dar nu exista datorii ale ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu alinbaciut alinbaciut Am poprire pe salariu,deoarece am o amenda penala pe care am esalonat-o la plata dar am intarziat trei rate.Daca ma poate ajuta cineva cu informatii privind ... (vezi toată discuția)