avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Intrebare angajator: pensionarea este obligatorie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Intrebare angajator: pensionarea este obligatorie?

Sunt contabila la o unitate scolara; o salariata care a implinit varsta de pensionare , doreste sa mai lucreze o perioada fara a se pensiona.
Este posibil? Ce act normativ prevede posibilitatea (sau nu) a acestei solicitari?
Mentionez ca nu este cadru didactic ci didactic-auxiliar (administrator de patrimoniu).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:24, 17 Iunie 2011
Presupun ca este vorba despre pensie pentru limita de varsta, n-ati scris.

Nu are importanta ca este personal didactic-auxiliar, Legea nr. 1/2011 nu distinge. Potrivit art. 284 din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale, doamna se pensioneaza la varsta standard de pensionare prevazuta in Legea nr. 263/2010.

Conform art. 56, alin. (1), lit. c) Codul muncii,
Art. 56 (1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
................................................


Pentru a primi un raspuns la intrebarea "este posibil sa mai lucreze o perioada?", mut topicul in forumul "Dreptul muncii...".
Daca va iesi la pensie pentru limita de varsta , atunci poate cumula pensia cu salariul (in sectorul bugetar) numai daca nivelul pensiei nete nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Pentru anul 2011, acest salariu este de 2022 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuarea activitatii pana la primirea deciziei de pensie coco_stefania coco_stefania Buna dimineata! Sunt cadru didactic . La data de 1 Decembrie 2010 am depus dosarul pentru pensionare la limita de varsta. Pana la intrarea-n posesie a ... (vezi toată discuția)
Pensionare invatamant marin83 marin83 profesorii se pot pensionare cu 3 ani inaintea varstei standard? (vezi toată discuția)
Pensie militara ,salariu in invatamant SorinMatei SorinMatei Am si eu o rugaminte : Va rog sa -mi spuneti daca pot cumula pensia militara pentru limita de varsta cu salariu in sistemul de invatamant. In anul 2011 am ... (vezi toată discuția)