avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Raspundere in fata organelor fiscale de control
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Raspundere in fata organelor fiscale de control

Presupunind ca firma X de contabilitate ofera servicii firmei Y, ce se intimpla in cazul unui control de la administratia financiara daca Y este gasit cu bilanturi gresite facute de X?

Daca Y are contract de colaborare cu X, X (sau administratorul) este responsabil pentru bilanturile gresite? Cine primeste amenda? X sau Y?
Cel mai recent răspuns: ptar , utilizator 23:42, 19 Iunie 2011
MirceaSCALAT a scris:

Bilant GRESIT?
Răspunderea prestatorului de servicii X este circumscrisă prevederilor contractuale!
Prima întrebare pentru un răspuns corect şi plenar este:
-În ce constă GREªEALA DIN BILANŢ? Este de subliniat că actualmente un Bilanţ nu poate fi greşit întocmit. Acesta este redactat în format electronic prin procedura informatică bazată pe un soft care nu permite editarea decât după validarea unor corelaţii stricte.
A doua întrebare pentru un răspuns punctual este:
-Cu prestatorul de servicii contabile PERSOANA AUTORIZATA cu licenta CECCAR anuala validă, s-a încheiat un contract care are clauze de angajare a răspunderii? În lipsa unor prevederi clare răspunderea nu-i ppoate fi atrasă decât prin proceduri prevăzute în normele CECCAR şi/sau judecătoreşti.


Considerati alt exemplu (care doriti) prin care firma de contabilitate pune clientul in fata unei amenzi...

In cazul in care contractul nu stipuleaza asumarea raspunderii de catre prestator, care sint procedurile prevăzute în normele CECCAR şi/sau judecătoreşti?

Nu cred ca prin simpla evitare a asumarii raspunderii o firma de contabilitate sa se poata pur si simplu spala pe maini de raspundere. Pina la urma, se poate dovedi foarte usor cine anume s-a ocupat de operatiunile contabile si cine nu. Banuiesc ca administratorul firmei nu poate fi tras la raspundere chiar daca imprastie cu semnaturi pentru ca asa ii cere o anumita lege...Corect?
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
ptar, utilizator
ptar a scris:


Sa inteleg ca in momentul in care organul fiscal aduce in discutie anumite nereguli nu ma ajuta cu nimic contractul de prestari servicii dintre firma mea si firma de contabilitate?


Exista si alta metoda in afara de a incasa pur si simplu amenda si de a incerca apoi sa recuperezi de la firma de contabilitate?



nu e alta metoda... in toate cazurile "organul" amendeaza societatea, persoana juridica controlata...
... asta le e "metoda"... pt ca e mai mare amenda pe persoana juridica decat pe persoana fizica (contabilulul sau administratorul... si care poate nici nu mai sunt in firma la data controlului)...
... despre firma de contabilitate... aia poate nici nu mai exita... s-a ocupat candva de contabilitatea (bilantul) perioadei controlate...
... o gasiti dvs sa recuperati amenda luata, daca o mai gasiti... si daca mai recuperati ceva... (de regula, nimic)...
Oricine este prestatorul/executatul "conducerii şi ţinerii contabilităţii" răspunderea administrativă/civilă/contravenţională/penală îi este atrasă în baza unor prevederi contractuale(contract de prestaţii sevicii-pentru persoana autorizată ori contract de muncă pentru salariatul care ocupă postul similar finţiei de şef compartiment financiar-contabil)!

"Greşelile" în activitatea financiar-contabilă nu se produc de REGULÃ decât din "nebăgarea de seamă" a beneficiarului. Nici un contabil-profesionist nu FACE GREªELI, deoarece o aşazis greşeală contabilă se produce numai dacă un document este "greşit" întocmit, greşeală despre care contabilul ştie dar înregistrază docmentul, producând astfel conştient o deformare a realităţii patrimoniale din care de regulă profită, cel puţin până la descoperire beneficiarul parte contractantă.
În situaţia de mai sus în fond contabilul încalcă normele deotologice CECCAR putându-i-se iniţia procedura suspendării dreptului de a exercita profesia, printre altele, adică şi cea penală, chiar dacă beneficiarul a fost de acord cu înregistrarea în chestiune, deoarece astfel de manipulări documetare nu se decid în scris ci verbal. Proba fiind pe hârtie şi materializată prin înregistrare în contabilitate persoana care a efectuat înregistrările este plenar respomsabilă. Responsabilitatea devine asumată prin declararea benevolă a contailului ori prin probarea în instanţa de judecată, indiferent dacă e parte contractată în baza Codului Comercial ori a Codului Muncii.
Va multumesc pentru clarificari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine semneaza declaratiile ? alina240 alina240 Buna ziua, As dori sa intreb ceva legat de declaratii. Detin o firma, SRL si am contract cu o firma de contabilitate, contabilul are calitatea de expert ... (vezi toată discuția)
Semnare bilant alina_cecar alina_cecar Sunt expert contabil activ si actionar majoritar la o microintreprindere al carei cod CAEN nu are legatura cu activitatea de expertiza contabila. As putea ... (vezi toată discuția)
Daca am o firma de consultanta nefiind membru ceccar pot tine contab lylyan lylyan Buna ziua Sunt angajata ca si economist. Nu sunt membru ceccar. Firma la care sunt angajata are ob sec de activitate evid contabila si al ob. ... (vezi toată discuția)