avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... pauza 15 minute
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

pauza 15 minute

buna ziua,
va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema, in CCM la nivel national pe anii 2007-2010 la art. 54 (1) era prevazut ca "repausul pentru luarea mesei nu poate fi mai mic de 15 minute. Repausul pentru luarea mesei, cu o durata de 15 minute, se include în programul de lucru", avand in vedere ca acesta nu s-a prelungit, reglementarea de mai sus mai este valabila?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:18, 16 Iunie 2011
Tot ce cuprindea acea varianta a contractului colectiv de munca la nivel national nu se mai aplica. Acum, daca e ceva asemanator in regulamentul intern al firmei, atunci ramane valabil in continuare.
1. Nu mai exista CCMUNN si nici nu va mai exista.
2. Daca aveti in CCM la nivel de unitate sau in Regulamentul intern o asemenea prevedere atunci se aplica aceasta.
3. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 134
(1) In cazurile in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la pauza de masa si la alte pauze, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

(2) Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.

(3) Pauzele, cu exceptia dispozitiilor contrare din contractul colectiv de munca aplicabil si din regulamentul intern, nu se vor include in durata zilnica normala a timpului de munca.
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul muncii mihaela tm mihaela tm sunt ingrijitoare la o gradinita cu program prelungit la 8 ore,cu doua educatoare pe tura la 5 ore program de lucru..intrebarea mea este daca ele au dreptul ... (vezi toată discuția)
Pauza de masa cristi peter cristi peter lucrez la o firma in productie cu program de 8 ore pe zi in schimburi mi se acorda pauza de masa 30 minute pe zi dar de cele mai multe ori pauza o iau dupa 30 ... (vezi toată discuția)
Program de lucru de 8h si 30min beczukdavid beczukdavid Cat de legala este scoaterea din cele 8 ore a pauzei de masa? Motivatia fiind ca patronul plateste pentru 8 ore de munca nu pentru 7h si 30 de minute. (vezi toată discuția)