avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Este legala \"garantia\" la inchirierea unei locuinte? ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Este legala "garantia" la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar?

Este legala "garantia" ceruta de proprietar (locator) la inchirierea unei locuinte? Dar comisionul agentului imobiliar? Nu inteleg de ce viitorul chirias trebuie sa plateasca comision unei agentii imobiliare atat timp cat nu el a apelat la serviciile agentiei....Iar conform Legii 114/1996 sunt nule de drept clauzele cuprinse in contractele de inchiriere care obliga chiriasul sa plateasca in avans proprietarului orice suma cu titlu de reparatie in sarcina proprietarului...
Cel mai recent răspuns: LUCk33ro , utilizator 21:53, 10 Iulie 2011
Slabe sanse sa gasesti un proprietar dispus sa-ti inchirieze locuinta fara plata unei garantii.
Proprietarul are obligatia sa plateasca impozit din veniturile obtinute din inchirieri asa ca multi prefera sa nu faca contract de inchiriere. Ce pierd ei din vedere este faptul ca au aceasta obligatie indiferent daca exista sau nu un contract de inchiriere, forma scrisa a contractului fiind ceruta pentru declararea acestor venituri, intrucat in caz contrar nu poat declara aceste venituri.

In ceea ce priveste platata chiriei lunare si a agarantiei te sfatuiesc sa faci cu proprietarul chitanta de mana in care se mentioneaza suma si luna pentru care se plateste chiria, iar atunci cand se plateste si garantie se va face si aceasta mentiune in prima luna.

Cu privire la comisionul perceput de agentia imobiliara, este logic sa platesti daca ai apelat la serviciile sale. Daca vrei sa eviti un astfel de comision incearca sa inchiriezi direct de la proprietar.



Da, stiu faptul ca lipsa formei scrise nu va afecta in nici un fel validitatea contractului insa va face imposibila proba existentei inchirierii prin alte mijloace de proba. Lipsa inregistrarii contractului la organele fiscale va atrage doar aplicarea unor sanctiuni fiscale.
Problema mea era daca aceasta garantie ceruta este legala si am recitit contr de inchiriere si am obs faptul ca locatorul are posibilitatea de a cere constituirea unui depozit in favoarea sa, ca masura de garantare a executarii obligatiilor ce cad in sarcina chiriasului. Se depune o suma de bani in contul bancar al locatorului, cuantumul nu trb sa depaseasca valoarea chiriei datorate pt 3 luni. Depozitul de garantie se restituie intr-un interval maxim de 3 luni, incepand cu data restituirii cheilor de catre chirias, orice decont putand fi facut de locator numai in baza unor acte justificative.
Cu privire la plata comisionului catre agentul imobiliar care nu are niciun contract cu mine, nu m-am lamurit. De ce nu-l plateste proprietarul-locator?
Ultima modificare: Joi, 23 Iunie 2011
irol, utilizator
De zgarcit! Pentru ca asta e conditia proprietarului. Vrea ca toate comisioanele si taxele sa fie platite de chirias. Parca vii din alta lume ... :D
Daca nu-ti convine cauta alt proprietar si gata.... E vorba de un contract, care daca vrei il semnezi, daca nu, negociezi sau renunti. Degeaba te agati de legi ...
in primul rand e o greseala sa psunem, generic, ca e ilegal comisionul in cauza ori garantia.
Apoi, lipsa unui contract scris nu face imposibila proba... depinde de situatia de fapt. Lipsa inregistrarii fiscale poate duce si la sanctiuni penale, asa incat... :( nu e chiar simplu!
Cat despre agentie, nu stiu, depinde de situatia de fapt pe care nu ati clarificat-o! In lipsa de date, ce solutii sa dam, tot ce e juridic posibil?
Ati gasit apartamentul fara ajutorul agentiei? L-ati gasit prin agentie? A existat rveo intelegere de vreun fel cu agentul? Etc. etc.
Si eu am aceasi problema. Vreau sa inchiriez un apartament. Ma uit pe net, in ziar, unde anunturile sunt postate la cererea proprietarilor, nu a mea. Eu nu pun agentia sa caute pt mine. Daca ar fi asa mi s-ar parea 100% corect ca eu sa le platesc comisionul. Dar, din moment ce ei au un contract cu proprietarul sa gaseasca clienti, nu inteleg de ce acel comision este treaba mea. Eu, ca si viitor chirias dau bani in stanga s in dreapta pt ca agentul imobiliar a facut un drum cu mine pana la acel apartament pe care il avea deja trecut la oferte? Exemplu : am gasit apartament cu 250 euro/luna in zona in care doresc sa ma mut. Anunt publicat pe net. Sun, intreb, hai la o vizionare. Eu am sunat pe banii mei, m-am deplasat pe banii mei si daca il inchiriez trebuie sa dau agentului din banii mei un comision pt ca a adus proprietarului un venit in plus???? E pe dos. Proprietarul ar trebui sa plateasca acest comision catre agentia imobiliara care s-a ocupat sa ii publice anunturile, sa ii gaseasca un client si sa i creeze posibilitatea unui extra venit (pe care si asa multi nu il declara, sau il declara mai mic decat este in cazul in care nu scapa de gura mea si trebuie sa imi faca un contract prin Circa Financiara). Se spune ca acest comision este echivalentul unei chirii pe o luna si ca eu platesc doar jumatate. Pentru ce percep agentiile o taxa de 1000 Ron? Ca posteaza anunturi din fata calculatorului pe toate site-urile gratuite si ca se deplaseaza de 3-4 ori la adresa imobilului pt vizionare? Sunt aceste proceduri intr-adevar legale?

Alte discuții în legătură

Inchiriere apartamente kindbutnottoomuch kindbutnottoomuch Buna ziua. Am mai postat aceasta intrebare ca raspuns la un subiect deschis de alta peroana, insa acel subiect banuiesc ca nu mai este urmarit. Vreau sa va ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere imobil incalcat crisro crisro Buna ziua Am dat un anunt de inchiriere pentru un apartament. O agentie imobiliara a venit cu un client, care s-a hotarat sa inchirieze. Am semnat un contract ... (vezi toată discuția)
Comision agentie imobiliara itsa28 itsa28 Buna ziua,am telefonat zilele trecute unei agentii imobiliare ce avea un anume apartament postat pe Olx,am stabilit o vizionare,am fost de acord sa inchiriem ... (vezi toată discuția)