avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comision agentie imobiliara
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comision agentie imobiliara

Buna ziua,am telefonat zilele trecute unei agentii imobiliare ce avea un anume apartament postat pe Olx,am stabilit o vizionare,am fost de acord sa inchiriem apartamentul.Vreau sa stiu daca este ok sa fim pusi sa platim 50% din chiria primei luni ca si comision agentiei,asta ar insemna sa scoatem din buzunar 420 chirie+420 garantie+210 comision,cam 1000 de euro.Nu mi se pare ok din moment ce agentia nu m-a reprezentat in vreun fel,nu m-a ajutat la gasirea unui apartament,prin faptul ca a fost prezent agentul 10 min,in care doar noi si propietarul am discutat,mi se pare deplasat sa aiba astfel de cerinte.
Cel mai recent răspuns: nicunicolae10 , utilizator 17:01, 11 Septembrie 2015
Buna ziua!
Ati semnat conventia de vizionare/contract de inchiriere?
Daca da, orice discutii despre cuamtumul comisionului agentiei sunt tardive.
Comisionul trebuia negociat si consemnat de la inceputul colaborarii cu agentia.
De altfel, negocierea comisionului de la bun inceput v-ar fi folosit dumneavoastra, intrucat si lipsa conventiei si aplicarea "cutumei" beneficiaza, in acest caz, tot agentiei.

Veti avea in vedere prevederile art 2097 din Noul Cod Civil:

"Art. 2097 (Noul Cod Civil): Remunerarea intermediarului
(1)Intermediarul are dreptul la o remuneraţie din partea clientului numai în cazul în care contractul intermediat se încheie ca urmare a intermedierii sale.
(2)În lipsa convenţiei părţilor sau a unor prevederi legale speciale, intermediarul are dreptul la o remuneraţie în conformitate cu practicile anterioare statornicite între părţi sau cu uzanţele existente între profesionişti pentru astfel de contracte"


Cu stima,
Din pacate,da,a fost semnat deoarece suntem 4 persoane si doar una avea buletinul in momentul de fata.La vizionare nu am fost informati de chestiile astea,sau ce comision isi ia agentul,de fapt,nici nu mi am putut imagina ca o sa ia din partea noastra,avand in vedere ca noi am gasit anuntul si am sunat...
Doamna, spuneti-mi daca am inteles bine: ati semnat un contract, in contract sunt trecute niste comisioane, care acum vi se par prea mari, si nu ati mai vrea sa le platiti ca vi se par incorecte.
Contractul este, prin definitie, legea partilor. Prevederile legale, pe care MihaiPetru a avut amabilitatea sa vi le citeze, sunt doar baza legala conform caruia se naste dreptul legal al intermediarului la comision, ca sa nu fie etichetat de speculant de pilda, dar cuantumul se negociaza de catre parti si, odata agreat, este batut in cuie.
Dar daca vi se cere acum ceva in plus, atunci aveti tot dreptul sa nu platiti. Oricare din parti insa se poate adresa justitie daca se considera nedreptatita, si instanta poate admite, sau nu, recalcularea comisioanelor.
Daca ati semnat contractul de intermediere,dupa intocmirea documentelor de inchiriere,orice pretentie asupra conditiilor initial asumate in contractul de intermediere este tardiva
Daca in contract este prevazuta clauza achitarii unui comision de 50 % din c/v chirie lunara va revine obligatia de plata strict suma de 210 lei
Nu intra in discutie si garantia
Propietarul nu doreste sa achite doar el comisionul.Asta inseamna ca se achita din fiecare parte cate 210 euro,am inteles ca si propietarului nu ii convine sa plateasca 100%,dar nici noua nu ne convine sa platim 210 euro unei persoane care nu ne-a ajutat cu nimic,ci doar a petrecut 10 minute cu noi la vizionare,ne-a spus doar ca semnam un contract de vizionare si nimic mai mult.Mi se pare extrem de mult si nejustificat,cumva poate si ilegal.

Alte discuții în legătură

Exista cauza de castig al comisionului pentru o agentie imobiliara in lipsa unui contract? Diana01p Diana01p Buna ziua, as vrea sa stiu daca exista un drept (legal) prin care o agentie imobiliara poate cere comision de la un cumparator in lipsa desavarsita a oricarui ... (vezi toată discuția)
Comision vanzare agentii Teddy1604 Teddy1604 Buna ziua, Am un apartament de vanzare;am fost cautata de agentie ,intrebata daca doresc sa colaborez cu ei,am raspuns da.Cumparatorul a fost cel care a ... (vezi toată discuția)
Contract de comision agentie imobiliara Radu88 Radu88 Buna ziua, Acum aproximativ 2 ani am cumparat un apartament. Prima data mi-a prezentat apartamentul o firma cu care am semnat un contract de comision, am ... (vezi toată discuția)