avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... "Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

"Arme albe" - unde începe si unde se sfârseste portul ilegal...?

Buna ziua,

Îmi place deseori sa calatoresc prin locuri unde "mâna omului nu prea pune piciorul". :P

În scopuri utilitare, port uzual în rucsac un cutit de supravietuire ("survival knife"), de care ma folosesc mereu.

În plus, în portbagaj mai las de obicei un kukri nepalez, pe care îl folosesc în scop de topor sau machete (defrisarea unui loc de cort, taierea lemnelor de foc, etc.)

Pentru mine sunt niste simple unelte (se pot transforma în arme poate doar în cazul contactului fizic si direct cu un urs enervat, deci s'ar putea interpreta ca o legitima aparare :)) ).

Întrebarea mea ar fi: în ce masura pot avea probleme cu politia? Si daca da, de ce...?

Practic, orice obiect suficient de dur poate fi transformat în arma alba (cheile de la casa, cartea de credit, levierul de desfacut suruburile de la roata, lantul de la bicicleta, un ciob de pe jos, etc. etc. etc.)

Asadar - unde începe si unde se sfârseste clasificarea unui obiect în categoria armelor albe...?
Oare taietorii de lemne care merg cu toporul pe umar prin padure pot fi inculpati pentru port ilegal de arma alba...?

Multumesc anticipat pt. raspunsurile Dvs. pertinente.

Naganori
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
Naganori, utilizator
In LEGEA nr.295 din 28 iunie 2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor:
arme şi muniţii interzise -arme şi muniţii a căror procurare, deţinere, port şi folosire sunt interzise persoanelor fizice şi juridice, cu excepţia instituţiilor care au competenţe în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale şi care sunt prevăzute în categoria A din anexă;
"arme şi muniţii neletale" - arme şi muniţii destinate pentru un scop utilitar sau pentru agrement, confecţionate astfel încât, prin utilizarea lor, să nu se cauzeze moartea persoanelor; sunt asimilate acestei categorii şi armele vechi;

In lege este si un tabel cu privire la clasificare armelor si munitiilor.
Codul penal pedepseste detinerea sau portul fara drept a unei arme. Cutitul , toporul sau alt obiect ascutit nu este o arma, in sensul legii penale, ci este un obiect cu o anumita destinatie. Ca in anumite imprejurari este folosit pt a lovi, a ameninta sau a ucide pe cineva este altceva.
In al doilea rand se pedpseste portul sau detinerea fara drept a unei arme. Ati avut nevoie de un permis special din partea unei institutii de a detine sau purta un cutit?
Asadar detinerea sau portul unui cutit nu constituie infractiunea prevazuta de art. 279 Cod penal referitoare la nerespectarea regimului armelor si munitiilor.
Dar ce se intampla totusi daca vrei sa intri intr-o discoteca si la intrare esti oprit fiindca ai un cutit la tine?
De aceea avem art. 1indice1alin. (1) din Legea 61/1991 care spune: " Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă, următoarele fapte:
1. portul, fără drept, în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea şi liniştea publică, a cuţitului, pumnalului, şişului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confecţionate anume pentru tăiere, împungere sau lovire, precum şi folosirea în asemenea locuri sau împrejurări a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru şocuri electrice;"
Ultima modificare: Joi, 24 Iulie 2008
ContSters53762, utilizator
Astazi mi-am cumparat un briceag de la un magazin cu efecte militare. Ca specificatii "tehnice" obiectul in cauza se prezinta cam asa :dimensiune lama: 8,5 cm / dimensiune inchis: 11,5 cm.
Am voie sa-l port la mine ? Daca da, unde : la curea, rucsac, borseta, ca medalion etc etc ?
Cand si unde am voie sa-l folosesc in public ? Sau DACA am voie...
Daca sunt atacat cu o bata si eu il ranesc la brat, ce se intampla ?
Daca apar viata unei persoane folosindu-l (chiar ca intimidare / amenintare), ce se intampla ?
Intrebarile le pun in calitate de "civil", nu apartin niciunui servicu militar sau de politie.
Briceagul arata cam asa :
[ link extern ] /

Multumesc.
Art. 11. - Constituie infractiune si se pedepseste cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava, urmatoarele fapte:
1). portul, fara drept, în locurile si împrejurarile în care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica, a cutitului, pumnalului, sisului, boxului, castetului ori a altor asemenea obiecte fabricate sau confectionate anume pentru taiere, împungere sau lovire, precum si folosirea în asemenea locuri sau împrejurari a armelor cu aer comprimat sau cu gaze comprimate, a obiectelor confectionate pe baza de amestecuri pirotehnice ori a dispozitivelor pentru socuri electrice;

Extras din Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încălcarea unor norme de convietuire socială, a ordinii si linistii publice

Republicata în Monitorul Oficial al României nr. 387 din 18 august 2000
Modificat prin Legea nr. 169 din 10 aprilie 2002 privind modificarea si completarea Codului penal, a Codului de procedura penala si a unor legi speciale, publicata în Monitorul Oficial, nr. 261 din 18 aprilie 2002

asa ca e bine ca portul sa nu fie la vedere...
a se vedea asemanator si situatie armelor neletale, gen pistol cu bile de cauciuc

daca cutitul este purtat in portbagajul aututurismului proprietate personala e ok. Si eu am dar nu ma apuc sa flutur cutitul deasupra capului. Il tin invelit in pungi si ziare. Nu mi se pare o incalcare a legii de mai sus. Legea interzice portul cutitului in locuri in care se pune in primejdie viata oamenilor. De asemenea legea pedepseste mai tare portul cutitului in sediul autoritatilor publice etc.
Concret asa cum s-a prezentat situatia legea nu pedepseste portul cutitului de vanatoare acre este purtat pe munte.
Oricum in situatia in care este atacat cineva care are un cutit de cineva care nu are cutit, nu exista legitima aparare, deoarece in dreptul nostru legitima aparare presupune ca si atacatorul si victima sa aiba aceleasi arem sau aproximativ....
Ultima modificare: Miercuri, 27 August 2008
Lucian Dumitrescu, Consilier juridic
Iin final concluzia ar fi urmatoarea :
- il pot tine la cureaua de la pantaloni (evident, inchis) si sub tricou
- in masina
- pe munte
Nu pot intra cu el in restaurante, baruri, meciuri etc etc, adica locuri unde este multa lume sau cladiri care apartin autoritatilor publice.
Oricum este interpretabila si foarte alunecoasa faza cu "fara drept" din art. 1, aliniatul , asa cum este si "legitima aparare".
Ce inseamna de fapt acest "fara drept" ? Cine sau ce situatie da "dreptul" unui cetatean sa poarte asupra lui in mod legal un cutit, briceag sau chair un baston telescopic ? Din cate stiu poti purta si un baston telescopic la tine atat vreme cat nu este deschis si vorba lui "luciandumitrescu07" sa-l fluturi pe deasupra capului. :D
Multumesc pentru lamuririle de mai sus si daca se mai poate raspunde si la ce am scris acum, ar fi minunat.

Alte discuții în legătură

Achizitie baston telescopic ANONIMUL27 ANONIMUL27 Dupa ce am fost atacat de mai multe ori, am hotarat sa imi iau un baston telescopic pe care sa il port la mine ca sa nu mai fiu cu mainile goale in fata ... (vezi toată discuția)
Saltat de pe strada arma alba wizi wizi Salutare. Acum cateva zile un prieten a fost saltat de pe strada pentru ca avea la el un breloc cu briceag de 6 cm. Politistul respectiv la dus intai la sectia ... (vezi toată discuția)
Autoaparare antoneugen antoneugen este legal sa porti la tine un sprai lacrimogen si sal folosesti numai pentru autoaparare. (vezi toată discuția)