Va rog sa mi spuneti,
Doresc sa vand un imobil. Cumparatorul mi a oferit 40.000euro cu plata in 4 transe in decurs de un an.
Va rog sa mi spuneti ce acte se pot face in asa fel incat sa fiu protejata de lege in situatia in care cumparatorul nu este de buna credinta.
Mentionez ca vanzatorul insista sa incheiem contractul de vanzare cumparare la data primei plati.
Faceti un Contract de Vanzare-cumparare si scrieti in contract ca plata va fii facuta in 4 rate in valoare de xxxxx lei fiecare. Treceti de asemenea o clauza prin care in cazul in care cumparatorul nu plateste toate ratele la termen si in valoarea stabilita nu va intra in posesia imobilului sau ca contractul este nul.
La fiecare plata faceti proces verbal sau eliberati chitanta.
In primul rand, specificati clar modul de plata al pretului, respectiv ce sume, la ce date si in ce cont se vor achita. Apoi, inserati privilegiul pentru rest pret, solicitand sa fie inscris in cartea funciara si, ca siguranta absoluta, un pact comisoriu expres de gradul IV (puteti de asemenea sa-l inscrieti in catea funciara, daca doriti), care prevede ca "in situatia in care oricare dintre sumele reprezentand restul de pret nu va fi achitata in cuantumul, la termenul si in contul mentionate anterior, contractul de vanzare cumparare se rezolutioneaza de plin drept, fara punere in intarziere sau interventia instantei de judecata, vanzatorul retinand toate sumele incasate pana in acel moment cu titlu de daune materiale".