avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... OG 99/2000 privind comercializarea produselor si ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

OG 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata

Buna ziua,

In cadrul societatii sunt angajati lucratori comerciali cu studii medii dar fara atestat profesional de lucrator comercial. Potrivit art. 5 alin. (3) din OG 99/2000 privind comercializarea produselor si servicii lor de piata "(....)personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare."

Avand in vedere dispozitiile legale mentionate lucratorii comerciali trebuie sa indeplineasca si ei una din cele doua cerinte legale?

Va multumesc,

LBondila
Cel mai recent răspuns: lbondila , utilizator 08:19, 28 Iulie 2008
Conform Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata :
"4. Ocupatiile pentru care personalul angajat in efectuarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica trebuie sa indeplineasca in termen de un an de la intrarea in vigoare a ordonantei una dintre cerintele profesionale prevazute la art. 5 alin. (3) din ordonanta sunt:
a) pentru comert cu amanuntul si alimentatie publica: sef de magazin; vanzator de produse alimentare; vanzatori ambulanti si asimilati; vanzatori la domiciliul clientului sau la comanda prin telefon; macelar; sef de unitate de alimentatie publica si sef de sala; ospatar; barman; barman-ospatar; bucatar; carmangier; cofetar; patiser; cofetar-patiser;
b) pentru comert cu ridicata: sef de depozit; gestionar."

Deci, ocupatia de "lucrator comercial" nefiind expres precizata, acesteia nu i se aplica prevederile art.5 alin.(3) din OG 99/2000.
Va multumesc,

LBondila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

pizzar p.f.a si angajati mirela 20 mirela 20 Buna ziua, cu diploma de pizzar pot deschide P.F.A pentru a vinde grofe, clatite, fursecuri, pizza, hotdog, ... toate preparate intr-un stand inchiriat unde ... (vezi toată discuția)
Cursuri -notiuni fundamentale de igiena calin cristiana calin cristiana Persoana care a absolvit aceste cursuri poate lucra in comert ca si vanzator produse alimentare sau sunt necesare alte cursuri de calificare?Conform carei ... (vezi toată discuția)
Vanzatoare, dar fara curs de calificare Ihesselink Ihesselink Pot sa angajez pe cineva pe post de vanzatoare, cod COR 522101, chiar daca nu are vreun curs de calificare pentru aceasta functie? (vezi toată discuția)