avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Pizzar P.F.A si angajati
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Pizzar P.F.A si angajati

Buna ziua, cu diploma de pizzar pot deschide P.F.A pentru a vinde grofe, clatite, fursecuri, pizza, hotdog, ... toate preparate intr-un stand inchiriat unde vor fi expuse la vanzare? Si in privinta personalului, pot angaja un necalificat sa prepare si sa vanda aceste produse pe o alta tura a programului? Stiu ceva despre o lege mai noua ... ex: o d-na nu a putut fi vanzatoare la o covrigarie pana nu a obtinut diploma de vanzatoare.
Cel mai recent răspuns: mirela 20 , utilizator 16:03, 19 Iulie 2015
OG 99/2000:
Art. 5 (1) Orice exercitiu comercial se desfasoara numai de catre comercianti autorizati in conditiile legii.
(2) Exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica necesita cunostinte de specialitate si se efectueaza cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonante.
(3) In termen de un an de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, personalul angajat in efectuarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica va trebui sa indeplineasca una dintre urmatoarele cerinte profesionale:
a) sa fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare si/sau de alimentatie publica, organizat conform legislatiei in vigoare;
b) sa fi desfasurat cel putin 2 ani de activitate profesionala de comercializare de produse alimentare si/sau de alimentatie publica si sa fi absolvit un curs de notiuni fundamentale de igiena, organizat in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare.

Normele metodologice de aplicare a Ordonantai Guvernului 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata
.......
4. Ocupatiile pentru care personalul angajat in efectuarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica trebuie sa indeplineasca in termen de un an de la intrarea in vigoare a ordonantei una dintre cerintele profesionale prevazute la art. 5 alin. (3) din ordonanta sunt:
a) pentru comert cu amanuntul si alimentatie publica: sef de magazin; vanzator de produse alimentare; vanzatori ambulanti si asimilati; vanzatori la domiciliul clientului sau la comanda prin telefon; macelar; sef de unitate de alimentatie publica si sef de sala; ospatar; barman; barman-ospatar; bucatar; carmangier; cofetar; patiser; cofetar-patiser;
b) pentru comert cu ridicata: sef de depozit; gestionar.

5. Cunostintele de specialitate ale personalului angajat in efectuarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica pot fi dovedite cu unul dintre urmatoarele documente:

a) diploma/certificatul de absolvire a unei institutii de invatamant preuniversitar, eliberata/eliberat in conditiile legii, pentru una sau, dupa caz, mai multe ocupatii prevazute la pct. 4;
b) diploma/certificatul de absolvire a unei forme de pregatire profesionala pentru una sau, dupa caz, mai multe ocupatii prevazute la pct. 4, organizata cu respectarea prevederilor art. 16 din ordonanta;
c) diploma/certificatul de absolvire a unei forme de pregatire profesionala pentru una sau, dupa caz, mai multe ocupatii prevazute la pct. 4, eliberata/eliberat de un organism acreditat in una dintre tarile membre ale Uniunii Europene;
d) un document legal prin care se atesta exercitarea activitatii de cel putin 2 ani in meseria respectiva, in conditiile legii, in cazul in care persoana a lucrat intr-o tara membra a Uniunii Europene, impreuna cu o diploma/certificat de absolvire a unui curs de notiuni fundamentale de igiena, organizat in conformitate cu legislatia nationala in vigoare;
e) document care sa ateste vechimea angajatului in conformitate cu prevederile Codului muncii;
f) diploma/certificatul de absolvire eliberata/eliberat de angajatorii care organizeaza programe de pregatire profesionala pentru angajatii proprii, pentru ocupatiile prevazute la pct. 4, efectuate cu personal de specialitate si care trebuie sa respecte prevederile art. 16 alin. (2) din ordonanta; in acest caz diplomele/certificatele de absolvire vor fi recunoscute conform legislatiei in vigoare.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iulie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
In prima parte ca sa pot desfasura aceasta activitate treebuie sa indeplinesc alin.3 a) sa fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare si/sau de alimentatie publica, organizat conform legislatiei in vigoare; sau b) .., deci cursul de pizzar nu ma ajuta cu nimic? nu pot desfasura aceasta activitate. Dar ca SRL?

La punctul cu angajati sa inteleg ca pot angaja pe post de caserita (ca si in marile supermarketuri) ? Sau cum pot face fara sa fie nevoie sa angajez personal strain. Eu doresc sa ma ocup cu cumnata mea de aceasta mica afacere, fara sa implicam pe nimeni. Cumnata mea nu are nicio diploma/ curs in domeniu, ea e axata pe alt domeniu.

Indiferent ce forma de organizare aveti, pentru exercitarea de activitati comerciale cu produse din sectorul alimentar si de alimentatie publica va trebuie personal calificat, conform OG 99/2000.
Multumesc foarte mult pentru ajutorul dat de d-vs. Totusi cu aceasta diploma imi pot deshide un P.F.A cu activitatile de mai sus, daca ma limitez doar la persoana mea fara angajati? Si va mai rog sa imi spuneti ce coduri P.F.A pot presta doar eu cu aceasta diploma. Va multumesc anticipat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzator magazin mixt adinaoancea22 adinaoancea22 Buna ziua, Vreau sa-mi infiintez un SRL - magazin mixt(alimente, detergenti, etc) Legea imi da dreptul de a vinde in magazinul meu(produse alimentare, ... (vezi toată discuția)
Og 99/2000 privind comercializarea produselor si serviciilor de piata lbondila lbondila Buna ziua, In cadrul societatii sunt angajati lucratori comerciali cu studii medii dar fara atestat profesional de lucrator comercial. Potrivit art. 5 ... (vezi toată discuția)
Vanzatoare, dar fara curs de calificare Ihesselink Ihesselink Pot sa angajez pe cineva pe post de vanzatoare, cod COR 522101, chiar daca nu are vreun curs de calificare pentru aceasta functie? (vezi toată discuția)