In urma unei cereri reconventionale dosarul a fost disjuns , instanta A declinandu-si competenta materiala catre instanta B. Am facut recurs solicitand ca crererea reconventionala sa fie judecata de aceeasi instanta care judeca si cererea principala, adica instanta A. Solicitarea a fost respinsa, instanta de recurs considerand ca competenta materiala a fost declinata in mod corect catre instanta B.
Problema este urmatoarea: la recurs nu am pus problema necompetentei teritoriale a instantei B decat in treacat, la motive, nu si la petite; in opinia mea, daca instanta A nu e competenta material, atunci competenta materiala si teritoriala ar revani instantei C.
Saptamana viitoare avem termen la instanta B. Intrebarea este daca se mai poate invoca exceptia necompetentei teritoriale, dat fiind ca in recurs a fost mentinuta hotararea instantei A care si-a declinat competenta catre instanta B.
Multumesc anticipat.
insasi instanta de judecata are obligatia de a-si verifica competenta din oficiu.
e prima regula a judecatorului care are prima obligatia de a vedea daca e competent (teritorial, material) sa solutioneze cererea.
codul de procedura civila e alcatuit astfel, in sensul ca primul capitol priveste competenta.
Instanta A a declinat in favoarea unei instante B mai mare in grad (competenta materiala presupune repartizarea pricinilor intre instante de grad diferit)
Recursul despre care vorbiti a fost un recurs impotriva hotararii de declinare.
Din momentul ramanerii irevocabile a hot de declinare, instanta A s-a dezinvestit.
Dar hot de declinare este obligatorie numai pentru instanta care se dezinvesteste.
Deci instanta B isi poate verifica la randul sau competenta. (adica puteti invoca linistit exceptia).