Am chemat in judecata institutia A si institutia B. Institutia A a facut cerere reconventionala. Instanta a disjuns dosarul si cu privire la cererea reconventionala si-a declinat competenta. La noua instanta apar ca reclamante atat institutia A cat si institutia B, desi institutia B nu a facut cerere reconventionala.
Pot invoca vreo exceptie cu privire la institutia B? dupa parerea mea nu ar avea ce cauta in al doilea dosar.
Multumesc anticipat.
Depinde de speta,amanuntele pe care ni le oferiti sunt insuficiente pentru a putea formula o concluzie temeinica si legala.
Puteti invoca exceptia lipsei calitatii procesual active a institutiei B.
Daca solutionarea cererii atarna si de raporturile juridice si de institutia B, atunci exceptia Dv. nu poate fi primita de instanta. :(
In anumite situatii instantele isi verifica competentele "materiale" si "teritoriale" si daca constata una din competente ca nu o au, atunci ridica din oficiul exceptia de necompetenta pe care o pune in contradictoriul partilor (fiind o exceptie de ordine publica se poate oricand invoca), Si instanta se pronunta cu declinarea competentei altei instante de acelasi grad sau de grad superior. Dupa parerea mea asta ar fi raspunsul asteptat de Dv.=D>
In cazul in care prin cererea reconventionala a formulat pretentii impotriva dvs numai institutia A, invocati exceptia lipsei calitatii procesuale active a institutiei B.