avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adaugare 25 m3 apa rece la intretinere...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adaugare 25 m3 apa rece la intretinere...

Buna ziua

Va rog sa ma lamuriti daca se poate cu pasaje din lege in problema mea.
Pe luna Mai am uitat sa declar apa calda si rece la asociatie in consecinta m-am trezit cu aproximativ 25 m3 apa rece si cu doar 5 m3 apa calda(doar la apa calda o val normala pt garsoniera mea cu 2 persoane). Cand am observat lista afisata la inceputul lunii Iunie am fost sa declar valorile aproximative pe luna Mai si valorile din luna Iunie. Dar din ce am inteles de la administratora ca avem asa mult la apa rece deoarece am fost trecut la paosal si am ca ceilalti care nu au apometre. Ideea este ca este posibil sa fie asa multi m3 de pers deoarece citisem undeva pe forum ca este reglementat un nr max de m3/pers (parca 9m3) pt cei care nu au apometre. Ea mi-a explicat ca acea val fixa de m3 era valabila doar pentru situatiile cand apa nova nu avea contorizare a blocului!! sau ceva de genul acesta, explicand-umi ca la contorul blocului este un consum de 300 m3 apa rece iar Apa Nova trimite factura cu 340 m3. Va rog sa-mi explicati cum de este asa de mare acea val de 25 m3 in situatia in care sunt doar max 10 ap necontorizate.
Diferenta aceea dintre contoarul blocului si cea de pe factura de la ApaNova cine o suporta, tot blocul sau numai pers din apartamentele necontorizate...? Mai stiu ca in ghidul asociatiilor de proprietari...este reglementat ca numai dupa 3 luni consecutive de nedeclarat m3 folositi de apa ma trece la paosal, iar daca este numai 1 luna se face recalcularea in luna urmatoare in urma verificarii cu cineva din staful asociatiei.. .
In acest caz administratora mi-a zis ca nu se face recalcularea pe luna din urma deoarece actele au fost facute si ca nu se poate...??
Ca sa fie totul frumos atunci cand am fost sa declar apa pe luna restanta si luna in curs+ o suma de bani la intretinerea de pe luna iunie nu au fost luate in seama suma mea de bani la care am chitanta si nr de m3 declarati... (la care au recunoscut ca este greseala lor si arunca vina cand administratora cand contabila nu a facut calculele corect).
Va rog mult daca se pot adauga art. din lege cu specificatia exacta a legii pentru a ma duce cu hartii sa-mi rezolv problema.

Multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Andreea_E , utilizator 16:10, 29 Iulie 2008
un ex...adunarea generala poate stabili coeficientul de penalizare.......legea spune ca nu poate fi mai mare de o,2%...
in statut se prevede un coef de 1%. In adunarea gen,la care au fost prezenti doar cativa membrii,se hotaraste un coeficient de 1,5%,cu mult peste prevederile legii. Se poate aplica hotararea?
musac a scris:

un ex...adunarea generala poate stabili coeficientul de penalizare.......legea spune ca nu poate fi mai mare de o,2%...
in statut se prevede un coef de 1%. In adunarea gen,la care au fost prezenti doar cativa membrii,se hotaraste un coeficient de 1,5%,cu mult peste prevederile legii. Se poate aplica hotararea?


Administratorul afiseaza lista de plata si calculeaza penalizarea cu 1,5% asa cum a hotarat ad. gen . Deci a aplicat hotararea - aveti raspunsul la intrebarea dv. Acum daca nu atacati hotararea ad. gen in justitie in 45 zile de la luarea hotararii nu va ramane decat sa platiti. Si chiar daca o atacati, hotararea respectiva se aplica pana la suspendarea ei de catre instanta. Asadar pentru a nu se lua hotarari cu care nu sunteti deacord participati la ad. generala si determinati, cu legea in mana si argumente care sa fie acceptate de participanti, prin supunerea la vot , luarea celor mai bune hotarari pentru blocul dv. Asteptati adunarea urmatoare sau convocati-o dv cu 20% din semnaturile proprietarilor si anulati hotararea gresita, adoptand o hotarare convenabila pentru majoritatea si conform legislatiei. Aceasta cale nu este costisitoare spre deosebire de hotararea instantei care poate fi contestata, amanata etc.
Bafta!

Legea 230/2007 "Art. 26. -Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari sau este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia."
cati dintre membrii comitetului cunosc legislatia..ca su nu spun de membrii asociatieiCand le prezinti legea..tot ca ei fac..
In general la conducerea asociatiilor se instaureaza un clan,numit comitet executiv,care fura cat pot in detrimentul celorlalti.Daca cunoaste cineva un comitet corect e bine sa l numeasca.Fura din penalizari,gunoi,pierderi,fonduri...am exemple concrete.Politia te trimite la primarie,primaria teameninta tot pe tine,si daca nu reuseste sa te opreasca..te indruma la judecatorie.Desi intra in obligatia primariei de a face controlul gestiunii la cererea unui membru...refuza mereu...nu au suficienti salariati
Chiar si jurista,ex iasi,se face ca nu cunoaste legea....nu mai vb de ceilalti.Cu o atentie.presedintele si ceilalti nu vor fi stresati de cei din primarie.Daca si instantele si ar face datoria,ar fi bine.Dar cu perseverenta mai castigi..vb in cunostinta de cauza
Din pacate problemele asociatiilor de proprietari sunt departe de a putea fi rezolvate. Degeaba apar legi, norme si hotarari daca institutiile abilitate nu vegheaza la respectarea lor. In general cei care se implica in munca de administrare a blocurilor sunt fie pensionari ca sa-si rotunjeasca pensiile fie diverse persoane care haba n-au ce inseamna aceasta munca. Deviza lor : nu suntem SRL..asa ca lasati-ne in pace in legile. Persoanele competente stau deoparte din motivele stiute ..munca multa si nenormata, bataie de cap si de joc din partea celorlati pe bani putini.
O parte din vina o au si proprietarii care nu vin la adunarile generale sa spuna lucrurilor pe nume si prefera sa barfeasca pe la colturi sau sa faca tot felul de acuze nefondate.
Chestia asta o spun din proprie experienta..chiar daca vrei sa-ti iei munca in serios si sa lucrezi corect si pe lege te lupti cu morile de vant de unul singur.

nu proprietarii...incele mai numeroase cazuri..sunt legile facute de niste..necunoscatori,in detrimentul proprietarului de la bloc.Chiar si cea mai recenta....este f prost intocmita. Si se spune sa te adresezi primariei pt ...INDRUMARE ,controlul lasa de dorit ,dar nu au norme pe care sa le indrume ce atributii au.si nici ce sanctiuni primesc...daca esti ca darul la ei...legea nu mai conteaza

Alte discuții în legătură

Apa rece ,,furata"=pierderi apa mixi64 mixi64 apa rece ,,furata"= pierderi apa, pe care tot cei care consuma o platesc in final.de 5ani platim pierderi de cate 40-80 mc pe luna.am vecini care dau citirea ... (vezi toată discuția)
Hotarari ale adunarii generale SimonaBardea SimonaBardea Buna ziua! 1 S-a votat in adunarea generala ca daca un locatar refuza sa primeasca in locuinta sa reprezentantii asociatiei pentru a se citi indexul de la ... (vezi toată discuția)
De ce platesc pierderile de apa, daca am apometre traianp traianp Buna ziua De cateva luni ma confrunt cu urmatoare situatie in cadrul asociatiei de proprietari unde locuiesc la apa rece sunt incarcat in fiecare luna cu 1, ... (vezi toată discuția)