Am lucrat 19 ani si 6 luni la aceeasi unitate privata,o farmacie.Eram angajati mai multi asistenti cu acelasi salar,eu intelegand de aici ca sporul de vechime nu era inclus in salarul de baza.Farmacistii ,in numar de 3,aveau salarii diferite in functie de gradul profesional.Noi ,asistentii,aveam deasemenea diferite vechimi in munca si grade profesionale ,dar toata lumea primea acelasi salar.Aveam dreptul la vechime?Aveam colega cu peste 30 ani vechime cu acelasi salar cu cea care avea 7 ani vechime.a fost corect ?Multumesc.
1. Sporul de vechime nu este prevazut in Codul muncii. Salariul se negociaza cu angajatorul la incheierea CIM, inainte de semnarea lui.
2. Daca aveti asemenea sporuri prevazute in CCM aplicabil unitatii atunci veti beneficia si dvs.
. Prin Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010 – ale carui prevederi sunt obligatorii – s-au stabilit urmatoarele sporuri:
pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile minimum, 10% din salariul de baza.
pentru orele suplimentare si pentru orele lucrate in zilele libere si in zilele de sarbatori legale ce nu au fost compensate corespunzator cu ore libere platite se acorda un spor de 100% din salariul de baza
pentru lucrul in timpul noptii, 25% din salariul de baza
pentru vechime in munca, minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza
pentru conditii nocive de munca, se acorda un spor 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate
pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda un spor de pana la 50% din salariul de baza al functiei inlocuite.
Avand in vedere acestea eu consider ca prevederile CCMUNN se aplica si angajatilor de la privati si angajatorul trebuia sa faca o diferentiere in functie de vechime.
1. CCMUNN pe anii 2007-2010 nu mai este in vigoare si nici alt CCMUNN.
2. Daca prevederile referitoare la sporul de vechime din CCMUNN pe anii 2007-2010 au fost transpuse in CCM al unitatii dvs., sau in Regulamentul intern, sau in CIM atunci veti beneficia de si in continuare de acest spor.
3. Daca in CIM al dvs. scrie ca va este aplicabil CCMUNN pe anii 2007-2010 (vedeti la lit.N.Dispozitii finale, pct.1) atunci trebuia sa vi se acorde acest spor de la inceput. Daca nu s-a acordat il dati in judecata pe angajator la Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul. Fiind litigiu de munca nu platiti taxe.
CCMUNN pe anii 2007-2010 ,din cate am inteles, nu a fost denuntat de nici o parte semnatara ceea ce-l face valabil inca un an sau pana la aparitia altuia nou.Cand am incheiat eu CIM cu societatea(cei 19 ani si 6 luni i-am lucrat la aceeasi societate ) nu exista in formularul CIM-ului nici o rubrica speciala referitoare la vechime si nici nu am semnat nici un act aditional referitor la aceasta ,dar nu se aplica clauzele cele mai favorabile angajatului ?
1. Ministerul Muncii a raspuns ca CCMUNN a fost denuntat si nu mai este valabil.
2. Legea dialogului social (nr.62/2011) precizeaza ca nu se mai incheie CCM la nivel national.
3. Incercati o sesizare la ITM.
Sporul de vechime
TeoSaf44
Buna seara si [i]La Multi Ani[/i]!
Am si eu o intrebare: Angajatorii - firme private sunt obligati sa acorde sporul de vechime dupa aceleasi legi/reguli cu ... (vezi toată discuția)