Am o intrebare:
O cunostinta a obtinut stampila de autorizat ANCPI. Problema e ca seful ei o trimite la Adm. financiara sa dea o declaratie cum ca nu va efectua lucrari inafara serviciului. Daca face acest lucru, isi mai poate infiinta pe viitor propria ei firma/pfa, si sa lucreze in continuare in acelasi loc de munca?
Problema cu ,,declaratia'' asta este o tampenie, dar nu este nici pe departe ceva care ar trebui sa ne mire...
In alta ordine : acest gen de ,,declaratie'' e aceea declaratie pe care o dai azi si maine o poti anula printr-o alta declaratie ! Cam asta e ,,valoarea'' ei !
Mai este si varianta sa-i ceri sefului sa-ti notifice ,,doleanta'', urmand apoi sa o ataci ierarhic si la urma chiar in instanta !
Parerea mea !
In cazul de fata , cererea sefului nu este o "tampenie" deoarece intervine conflictul de interese.Explic-respectiva lucreaza la o institutie de stat care are ca scop organizarea activitatii de cadastru., deci ca angajata are acces la toata arhiva de date ale ANCPI. Pe de alta parte, respectiva lucreaza pe cont propriu(sau vrea sa lucreze) ca expert autorizat-facand lucrari pentru care poate utiliza toata baza de date pe care o are la dispozitie ca functionar de stat si poate sa faca in asa fel incat lucrarile ei sa fie cu toatele, receptionate dau sa puna bete-n roate,prin locul de munca pe care-l are, lucrarilor particulare care vin in conflict cu interesele ei.
Prin Regulamentele interne ale Oficiilor de cadastru, se arata ca lucrarile de la pct 3 ale H.G 1210/2004 privitor la organizarea si functionarea ANCPI, nu pot fi executate de salariatii acestor oficii.
De altfel este si logic, nu este o "tampenie" ci este o cerinta justificata, pentru un comportament echidistant,corect , prin prizma a cele aratate la inceput.
Declaratia se da pe proprie raspundere-nu o dai azi si maine renunti la ea ca asa vrea muschii tai-ca functionar public ai niste obligatii fata de cetatenii in slujba carora esti.
ati inteles gresit: "respectiva" nu lucreaza la ANCPI ca fct public, ci la o firma condusa de un alt expert.Asadar e vb de un patron ce nu doreste concurenta in cadrul firmei.
Este oarecum aceeasi Marie, cu alta palarie.Explic-lucrand la firma X , are posibilitatea sa acceseze date confidentiale ale respectivei firme, metodele de lucru , programele de autocad puse la dispozitie de catre firma, sa contracteze lucrari(stiti, eu vin si va fac mai ieftin decat seful meu).S-a intamplat si la firme mai mari-ati auzit de furturi de programe,care apoi au fost piratate, programe in care firma mama a investit bani de cercetare, aparatura, etc.Deci seful prietenei, si nu numai, este patit si vrea sa se asigure ca n-o sa fie "suntat"-ati auzit de CLAUZA DE CONFIDENTIALITATE-, clauza care este anexa la contractul de munca?
Ca model :4. Salariatul/angajatul se obliga ca pe toata durata validitatii contractului individual de munca/conventiei civile de prestari servicii sa nu-si constituie o societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului, sa nu devina asociat sau actionar intr-o asemenea societate ori sa-si asume functia de administrator, membru in consiliul de administratie sau cenzor intr-o alta societate comerciala cu obiect de activitate identic sau asemanator cu cel al societatii angajatorului.
5. Salariatul/angajatul se obliga ca, timp de cel putin ..... ani de la data incetarii contractului individual de munca sau a conventiei civile de prestari de servicii, sa pastreze confidentialitatea informatiilor, datelor si documentelor cu care a luat contact pe cale directa sau incidentala in cursul executarii acestora.
6. In cazul in care salariatul/angajatul, cu intentie sau din culpa, divulga informatii, date sau documente confidentiale se obliga sa despagubeasca societatea corespunzator prejudiciilor pe care i le-a produs.
Nu este o tampenie, nu este o inventie a respectivului ci pur si simplu o masura de prevedere.