avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari - institutie publica?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari - institutie publica?

Buna ziua.
Rog persoanele care sunt in masura sa imi dea un raspuns sa ma ajute in legatura cu raspunsurile la urmatoarele intrebari:
Asociatia de proprietari este o institutie publica in sensul art.145 din codul penal? Administratorul asociatiei este functionar public?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Mytro , utilizator 18:36, 20 Aprilie 2015
Fiind vorba de proprietatea privată a unor persoane (proprietari), tot ce ține de activitatea asociației de proprietari, inclusiv administrarea acesteia, sunt de domeniul privat, nu public.
Asociatia de proprietari este o organizatie de drept privat, deci administratorul NU este functionar public.
Va multumesc pentru raspunsuri, am mari dispute cu un proprietar pe tema aceasta.:)
Pot sa va spun ca cel putin administratorul as. prop. este in mod sigur asimilat ca si functionar public, insa acum nu pot argumenta. Nu sunt la serviciu unde am documentatia, insa s-ar putea ca maine sa va informez cu toate datele...

EDIT
Incerc sa ma tin de promisiune si iata ce-am gasit: la sediul asociatiei am o mica cartzulie numita destul de pompos CARTEA ADMINISTRATORULUI, editia a V-a din 27 mai 2006 - in care sunt prezentate mai multe acte normative, acum depasite - OG 85/2001, HG400/2003, L 114/1996 cu anexele sale actualizate de la vremea aceea .... si Decizia Curtii Supreme de Justitie nr. 3/2002 privind recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa C.J.S., cu privire la imprejurarea daca administratorul asociatiei de proprietari sau de locatari are calitatea de functionar si la incadrarea juridica a faptelor sale de insusire, folosire sau traficare, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza.
se face mentiunea ca:
Decizia nr. 3/2003 a C.S.J. a fost publicata in M.Of. al Romaniei, Partea I, nr. 113 din 24 februarie 2003

Este prezentat si textul integral al respectivei Decizii - cred ca se poate descarca de undeva, eu nu am avuta rabdare - la mine merge f. greu functia de cautare, insa in final se arata:
PENTRU ACESTE MOTIVE
In numele legii
DECIDE:
Admite recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie.
In aplicarea prevederilor art. 147 alin.2 si ale art. 2151 din codul Penal, stabileste:
1. Administratorul asociatiei de proprietari sau locatari are calitatea de functionar.
2. Fapta acestuia de insusire, folosire sau traficare, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza constituie infractiunea de delapidare.

Pronuntata in sedinta publica azi, 2 decembrie 2002

Cred ca util ar fi sa vizitati si link-ul editurii care a publicat cartea despre care va spuneam la inceput: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
Adam Grecu, utilizator
Asociatia nu este o institutie publica.Vezi art.2 aliniatul2 din anexa laH.G. nr.1588/2007.:closedtopic:

Alte discuții în legătură

Administrator bloc, functionar public? timpuriu timpuriu prin atestatul primit de la primarie adiministratorul de bloc se poate asimila functionarilor publici si in cosecinta sa raspunda ptr abuzurile pe care le fac ... (vezi toată discuția)
Nu pot sa predau actele asociatiei de proprietari marianamariana2012 marianamariana2012 sunt in imposibilitatea de a preda actele AP deoarece nu vrea nimeni functia de presedinte.nu mai avem de luna aceasta nici comitet nici administrator.ce se ... (vezi toată discuția)