avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Următoarele articole din Noul Cod Penal se pot aplica ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Următoarele articole din Noul Cod Penal se pot aplica și în cazul unei Asociații de Proprietari ?

Curtea Supremă de Justiție a hotărât, prin Decizia nr. 3 din 02.12.2002 [ link extern ]
Mai multe detalii, aici: [ link extern ]
Rugăm să ne spună cineva dacă următoarele articole din Noul Cod Penal se pot aplica și în cazul unei Asociații de Proprietari, știind cele de mai sus:
Art. 258 Uzurparea de calități oficiale: [ link extern ]
Art. 297 Abuzul în serviciu: [ link extern ]
Art. 298 Neglijența în serviciu: [ link extern ] >
Cel mai recent răspuns: rmf , utilizator 09:38, 15 Mai 2015
Observati diferenta intre:

CSJ
1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.

Articolele din NCP mentionate de Dvs.
258
calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat
funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat
297
funcţionar public
298
funcţionar public

Pentru raspuns la obiect detaliati situatia cu care va confruntati in asociatia dvs de proprietari
legalmgm a scris:

Observati diferenta intre:

CSJ
1. Administratorul asociaţiei de proprietari sau de locatari are calitatea de funcţionar.
2. Fapta acestuia de însuşire, folosire sau traficare, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează constituie infracţiunea de delapidare.

Articolele din NCP mentionate de Dvs.
258 calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat
funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat
297 funcţionar public
298 funcţionar public

AM ÎNTREBAT DACĂ E VREO PORTIŢĂ SĂ APLICĂM ACELE ARTICOLE ŞI CELOR DIN ASOCIAŢII DE PROPRIETARI, PENTRU CĂ ACEŞTIA SUNT NIŞTE MICI DICTATORI, PROFITÂND CĂ LEGEA 230-2007 E NECLARĂ.
Dar chiar să nu fie vreun text de lege care să-i incrimineze pe "şefii" de Asociaţii de Proprietari, pentru că eu consider că 90% lucrează pentru instituţiile statului (Apaterm, Renel, C.E.T., Gunoiul), iar noi, proprietarii plătim de două ori: o dată, normal, pentru facturile respective pentru Utilităţi (am dovedit de multe ori, cu cifre, că multe dintre ele sunt chiar ilegale, umflate ca valoare, tehnic vorbind, imposibile) şi a doua oară pentru aceşti incompetenţi (nu generalizez, e cazul particular Asociaţiei noastre, cea mai mare din oraş - 460 proprietari, în 9 blocuri din 1964 şi 28 de scări) pe care-i plătim pentru a nu fi discriminaţi şi pentru a se face totul legal !
Apropo, eu zic că prin acea decizie a Curţii Supreme de Justiţie funcţionarul (în speţă cei din Asociaţii) ar putea fi asimilat funcţionarului public, pentru a putea fi încadrat la mai multe eludări de legi.
Eu zic că Preşedintele sau Administratorul de A.P. sunt consideraţi neoficial ca şi funcţionari publici, pentru că gestionează cam 90% din banii publici. Doar n-om considera o Asociaţie de Proprietari (e ca un O.N.G., non-profit) o firmă privată, pentru că e doar o interfaţă între proprietari şi firme de stat sau, în procent mai mic, private (GDF Suez, pentru gaze, dar care nu mai are legătură cu noi). Doar faptul că plătim şi femeile de serviciu sau reparaţiile, înseamnă că ar fi firmă privată ? Acum avem de plată la Asociaţii doar apa şi curentul electric, ce rost mai are armata aia de angajaţi pe care-i plătim cu sume enorme (Preşedinte, Administrator, Contabil, Cenzor, membri in Comitetul Executiv, chiar şi avocat, etc.) ... doar ca să ne fure - VEDEŢI DETALII MAI JOS !
Şi acum, pentru că acest caz e bun de studiat pentru cei care au legătură cu Facultatea de Drept, şi pentru că acest caz e demult făcut public de noi, cei din A.P.71, s-a făcut o pagină de Facebook care detaliază aceste abuzuri şi ilegalităţi: "Stop jecmănirii ”blocatarilor” la Utilităti prin Asociatii de Proprietari" - [ link extern ]
Pentru a vedea detalii, apăsaţi pe acele poze, unde, la comentarii, aveţi şi alte link-uri către poze mai bune ca rezoluţie, pentru a vedea mai clar dovezile scanate
Alte locuri unde am scris pe Forumul avocatnet.ro, dar la care nimeni n-a vrut să răspundă:
"E primul meu proces la care particip si rog forumistii care au mai facut-o, sa ma ajute cu ceva informatii, pentru a nu avea probleme in Instanta" - www.avocatnet.ro/content/for...
"Ce poate păți un avocat dacă a dat pe cineva în judecată nedocumentat, abuziv și fără o minimă precauție în a fi pregătit cu orice fel de dovezi care să-i susțină cauza" - www.avocatnet.ro/content/for...
LA ACEST TOPIC NU AM OBŢINUT EXACT INFORMAŢIILE PE CARE LE VREM NOI, PRORIETARII ACELEI A.P. - am vrea şi alte sugestii: "Schimbarea sediului Asociaţiei de Proprietari" - www.avocatnet.ro/content/for...
MULŢUMIM ANTICIPAT !
Ultima modificare: Vineri, 15 Mai 2015
rmf, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administratorul de bloc este functionar public? gabiilie776 gabiilie776 Administratorul unei asociatii de proprietari de apartamente este considerat functionar public? Dar presedintele asociatiei? (vezi toată discuția)
Administrator bloc = functionar public? dorotheea dorotheea Art. 175 (2) din CP prevede: (2) – De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu ... (vezi toată discuția)
Poate fi complice un presedinte de asociatie? razvan24 razvan24 in cazul in care administratorul unei asociatii de proprietari delapideaza asociatia cu o anumiat suma,respectiv se dispune o expertiza contabila in cauza ... (vezi toată discuția)