avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1122 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administrator bloc, functionar public?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administrator bloc, functionar public?

prin atestatul primit de la primarie adiministratorul de bloc se poate asimila functionarilor publici si in cosecinta sa raspunda ptr abuzurile pe care le fac la fel ca functionari publici?
DETALIAŢI PROBLEMA DVS.
Vedeţi ce spune Noul Cod Penal, care asimilează pe Administrator şi Preşedinte cu Funcţionarul Public, dar acum rămâne de discutat pentru ce fapte, mai exact.
ART. 308 Infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane
(1) Dispoziţiile art. 289-292, 295, 297-301 şi 304 privitoare la funcţionarii publici se aplică în mod corespunzător şi faptelor săvârşite de către sau în legătură cu persoanele care exercită, permanent ori temporar, cu sau fără o remuneraţie, o însărcinare de orice natură în serviciul unei persoane fizice dintre cele prevăzute la art. 175 alin. (2) ori în cadrul oricărei persoane juridice.
-----------
Alin. (1) al art. 308 a fost modificat de pct. 31 al art. 245 din LEGEA nr. 187 din 24 octombrie 2012, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 757 din 12 noiembrie 2012.
(2) În acest caz, limitele speciale ale pedepsei se reduc cu o treime.
ART. 309
Faptele care au produs consecinţe deosebit de grave

Dacă faptele prevăzute în art. 295, art. 297, art. 298, art. 300, art. 303, art. 304, art. 306 sau art. 307 au produs consecinţe deosebit de grave, limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorează cu jumătate.

După părerea mea, ar trebui şi celelalte articole de legi referitoare la Funcţionarii Publici să fie echivalente, mai ales art. 175 să fie valabil şi pentru conducătorii de Asociaţii, să nu mai avem probleme materiale sau penale cu ei.
Aştept discuţii pe această temă, deoarece e foarte importantă această asimilare, pentru că, în fond, Administratorul e atestat de Primărie, şi cam 80% mânuieşte bani publici (din facturile la Utilităţi, Impozite şi Taxe, etc.).
Asta pe lângă faptul că proprietarii sunt obligaţi să plătească ei Impozite şi Taxe şi salarii pentru o armată de angajaţi: Preşedinte, Administrator, Cenzor, Contabil, Avocat (da, aşa e la Asociaţia noastră, cu toate că ia bani şi din reprezentarea în procese, acesta mai e retribuit lunar de preşedintă, ştiind că n-au fost de acord la vot cei din Comitetul Executiv !), etc., care, ce fac ei până la urmă ... doar ne calculează facturile la apă rece şi la curentul electric de pe fiecare scară, în rest, dacă mai sunt rare reparaţii sau alte mici probleme, dar mai toţi proprietarii sunt supăraţi că sunt forţaţi să dea atâţia bani ... pentru ce ?
Dacă era situaţia când se plăteau mai multe Utilităţi, era ceva firesc să ai atâţia şefi, cel puţin un Administrator sau un contabil era folositor (cenzorul niciodată nu şi-a făcut datoria), dar acum, de ce e nevoie de atâţia angajaţi, mai ales la noi, unde avem acel avocat angajat şi plătit lunar cu o sumă fixă (acum doi ani avea 1.000 lei/lună, acum 800 lei/lună, doar pentru ... a-i întocmi actele preşedintei !!!), pe lângă Onorariul din reprezentarea în procese ! Am citit Legea nr. 51 din 7 iunie 1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat şi din ce vedem acolo, acesta încalcă câteva articole: Art. 5. alin. (8), Art. 14 al. a) + b), art. 38 şi art. 44 al.1, toate arătând că acesta e incompatibil cu funcţia lui, dacă e retribuit de A.P., dar în acelaşi timp dă şi în judecată proprietarii, prin intermediul Preşedintei (confilct de Interese) ... dar asta e o altă temă de discuţie, am pus-o aici pentru a vedea că noi, proprietarii suntem "buzunăriţi" fără ruşine, fără a răspunde cineva.
Revenind la subiect: da, Administratorul ar trebui să răspundă în faţa Instanţelor dacă a încălcat legile, şi asta cu dovezi clare de articole de legi încălcate, nu te apuci să dai în judecată un şef de A.P. nevinovat sau dacă greşeşte dintr-o mică neatenţie pe care o poate repara ulterior - totul e să nu fie intenţionat sau să facă o faptă penală, în mod repetat !
Şi studiaţi Noul Cod Penal, pentru că acolo găsiţi tot ce vă interesează !
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
280366, utilizator
Administratorul de bloc NU este functionar public si nici nu poate fi asimilat cu functionarii publici.

Un functionar public presteaza in institutii si autoritati publice nationale si locale, are un statut legal pe care il semneaza, depune juramant de credinta (la fel ca parlamentarii, ministrii, militarii etc.)

In cel mai bun caz poate fi asimilat cu un functionar simplu. Atestatul pe care il obtine de la primarie este o hartie care ii certifica niste abilitati sumare strict necesare desfasurarii unei activitati de administrare. El poate fi sanctionat conform legii 230/2007 si Codului Penal ca oricare om.

Banii pe care ii manuieste nu sunt bani publici, sunt banii proprietarilor, deci ai unor persoane private, si plateste in locul acestor persoane utilitatile consumate. Administratorul nu manuieste banii furnizorilor pentru ca niciun furnizor nu-i va da vreodata unui administrator de bloc banii companiei sa-i plateasca impozitele, de exemplu.

Interventie moderator

@280366
Daca mai lansati teme adiacente si mai lungiti discutia pe cai paralele, va propun si cu acest cont pentru banare si o sa fiti obligat sa va deschideti un blog personal unde sa scrieti romanul vietii dv. fara sa va mai obstructioneze nimeni. Acolo puteti face invitatii sa dezbateti problemele care va intereseaza zi si noapte, fara opreliste.

Aici pe forum raspundem la intrebari, nu batem campii. Uneori se mai accepta cate o exceptie, dar la dv. asta e regula. Va rog sa va veniti in fire!
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
elga50, moderator
concret : locuiesc intro asa zisa asociatie de locatari si care se impune un sistem propiu de penalizari fara sa fie o baza legala ,se practica frauda fiscala ptr plata salariilor ,listele de intretinere le intocmeste o firma de contabilitate ,bani ii incaseaza adiministratorul,se invoca ptr aceste ilegalitati decizii ale adunari generale dar subliniez fara baza legala ,doresc sa fac plangere penala intrebarea este impoytiva cui?
:hm:Ce bine ar fi sa fie bani publici! Sau si mai bine, fonduri europene!;)

Utilitatile nu sunt intotdeauna asigurate de autoritati publice ci in majoritate de companii private, apa, energie, gunoi, etc. doar caldura mai este furnizata de companii de stat iar banii sunt privati, ai proprietarilor.

@timpuriu, aveti dreptul sa solicitati printr-o cerere adresata presedintelui sa va comunice baza legala a aplicarii penalizarilor precum si alte informatii care privesc activitatea asociatiei de proprietari inclusiv hotararile adunarii generale si ale comitetului executiv.

hg1588
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociaţiei, pe lângă drepturile şi îndatoririle prevăzute în
statutul asociaţiei de proprietari, au şi următoarele drepturi şi obligaţii:
A. Drepturi:
a) să participe, cu drept de vot, la adunarea generală a asociaţiei de proprietari;
b) să îşi înscrie candidatura, să candideze, să aleagă şi să fie aleşi în structura
organizatorică a asociaţiei de proprietari, dacă au capacitatea deplină de exerciţiu;
c) să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei şi să aibă acces, la
cerere, la orice document al acesteia
;
d) să primească explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile
asociaţiei de proprietari
şi, eventual, să o conteste la preşedintele asociaţiei de proprietari,
în termen de 10 zile de la afişarea listei de plată. Preşedintele asociaţiei de proprietari
este obligat să răspundă la contestaţie în termen de 7 zile;

Daca sunteti nemultumit de raspunsul primit sau de activitatea desfasurata de conducerea AP puteti serviciul specializat de legatura cu asociatiile de proprietari din cadrul primariei.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
cyan, moderator
impotriva cui fac plangere penala?

am specificat ca suntem asociatie de locatari si si Primaria a trimes un comunicat prin care spune ca nu sunt reglementari ptr functionarea asociatiilor de locatari in concluzie si sistemul propiu de penalizari este nul ,dar el functioneaza invocanduse legea 230/2007 intrand in contradictie cu comunicarea primariei in cazul asta eu ce fac ,suntem ca si cum am fi stat in stat
Ultima modificare: Duminică, 21 Iunie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Administrator bloc = functionar public? dorotheea dorotheea Art. 175 (2) din CP prevede: (2) – De asemenea, este considerată funcționar public, în sensul legii penale, persoana care exercită un serviciu ... (vezi toată discuția)
Asimilare timpuriu timpuriu asociatie de locatari care este constituita din ani 90 si nu s-a transformat nici pana azi in asociatie de propietari se poate asimila asociatiilor de ... (vezi toată discuția)
Plata salariilor din contul firmei administratorului mnmgfd mnmgfd Este legal ca salariile cenzorului, femeii de servici precum si al presedintelui asociatiei sa fie platite din contul firmei la care este patron ... (vezi toată discuția)