avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Autorizatia de constructie a vecinului este ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Autorizatia de constructie a vecinului este confidential?

Buna ,

Am solicitat de la o Primarie, o copie a autorizatiei de constructie a vecinului meu, si am primit un refuz pe motiv ca autorizatia de constructie a vecinului e " CONFIDENTIAL si se refera la o alta gospodarie" .

Vecinul a demolat gardul comun, si a construit o casa nerespectand art. 612,613,615 din Codul civil.

Asi dori sa va intreb:

1. daca Autorizatia de constructie a vecinului este confidential?
2. cum asi putea obtine o copie a acestei autorizatii si a actelor care au stat la baza emiterii acesteia?

Va multumesc,Calin.
Cel mai recent răspuns: tudorioan , utilizator 11:05, 27 August 2008
Aveti mai multe posibilitati de rezolvare a problemei dvs.:
1. sa formulati o petitie catre primarie, relatand ceea ce s-a intamplat in aria proprietatii dvs.;
2. sa actionati in judecata vecinului pentru ca a daramat gardul ( solicitati reconstructia acestuia sau CV in bani a gardului) si precizati ce drepturi considerati ca au fost incalcate. E posibil ca, in cadrul acelui proces, vecinul sa depuna autorizatia de constructie ca proba. In alte conditii, intr-adevar nu se poate elibera.
Solutia a venit de la INSPECTORATUL DE STAT IN CONSTRUCTIi : Primaria este OBLIGATA sa prezinte autorizatia de construire, conform L 544/2001, privind liberul acces la informatiile de interes public.
exercitati recursul gratios-respectiv depuneti o petitie la primarie prin care solicitati retragerea/anularea actului administrativ autorizatie eliberat cu vatamarea intereselor dvs. concomitent formulati in contencios administrativ o actiune prin care solicitati suspendarea executarii autorizatiei de construire eliberate cu incalcarea dreptului dvs de proprietate. instanta va solicita autorizatia precum si toate actele care au stat la baza eliberarii ei..s.a.m.d
Multumesc pt ajutor.Situatia e mai complicata, pt ca autorizatia de constructie a fost eliberata in 2004, si numai acum am vazut ca Primaria a eliberat autorizatia FARA acte justificative, cum ar fi: 1. acord vecini, 2. nerespectand Codul Civil, 3. declaratia pe proporia raspundere , am ramas uimit. Acesta era motivul pt care era " CONFIDENTIAL". Intrebarea este: ce se mai poate face?
mold a scris:

Multumesc pt ajutor.Situatia e mai complicata, pt ca autorizatia de constructie a fost eliberata in 2004, si numai acum am vazut ca Primaria a eliberat autorizatia FARA acte justificative, cum ar fi: 1. acord vecini, 2. nerespectand Codul Civil, 3. declaratia pe proporia raspundere , am ramas uimit. Acesta era motivul pt care era " CONFIDENTIAL". Intrebarea este: ce se mai poate face?
In primul rand, din textul Legii nr.50/1991, republicata, nu reiese ca autorizatia de construire emisa de primarie in acest caz, are statut de confidentialitate! Dimpotriva, este un act care se supune chiar publicitatii din ce stiu eu.
Primaria a facut un abuz prin faptul ca nu a eliberat o copie de pe acea autorizatie, aveati un interes legitim pentru ca v-a afectat proprietate ulterior prin ceea ce a construit vecinul. Pasul de urmat in acest caz este o actiune in contencios administrativ indreptata impotriva primariei. Asta esteb singura cale prin care se poate anula acea autorizatie de cobnstruire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gard despartitor intre proprietati 040779 040779 Buna. In anul 2004 am facut un gard despartitor intre mine si vecinul meu. Acest gard este facut pe proprietatea mea si vecinul a sesizat primaria in legatura ... (vezi toată discuția)
Constructie dupa constructie anonima70 anonima70 Buna seara,vecinul meu si-a construit o cladire care il foloseste ca atelier de prestari servicii in capatul gradinii mele,fara acordul meu si fara a respecta ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de construire Cami88 Cami88 Va rog sa-mi spuneti daca Primaria poate da autorizatie de construire, \"reamenajare si mansardare locuinta\" inclusiv demolare zid calcan, fara acordul ... (vezi toată discuția)