avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 300 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lipsa de folosinta
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lipsa de folosinta

Un vecin mi-a blocat accesul la boxa proprietate personala, pretinzand ca spatiul de acces este in proprietatea sa, desi nu cred acest lucru (nu am vazut acte, iar pe schita cadastrala pe care o am eu pentru boxa respectiva, nu se mentioneaza ca spatiul respectiv ar fi in proprietate privata).

1. Pot merge in instanta sa cer stabilirea regimului juridic al spatiului respectiv (Daca este comun sau in proprietatea lui), iar in subsidiar, daca se stabileste ca el este proprietar, sa cer drept de servitute de trecere?

2. Pot cere daune materiale pentru lipsa de folosinta a spatiului (il folosesc ca spatiu de depozitare mai mult, pentru haine si produse alimentare).

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:56, 18 Iunie 2011
mai intai ar trebui sa faceti o cerere scrisa la administratia blocului pt a va preciza cine are drept de folosinta asupra boxei.
Regimul juridic al acelui spatiu este stabilit prin lege si este foarte clar. Acesta este o parte de proprietate comuna indiviza. Orice spatiu al podului sau subsolului cladirii, este bun comun si nu poate fi trecut in proprietate privata de catre nici un proprietar, decat cu acordul celorlalti proprietari. Fiecare proprietar are o parte din acel spatiu comun si acesta nu este in nici un fel delimitat initial.Daca nu poate dovedi ca a avut acordul tuturor proprietari cand si-a "atribuit" acel spatiu, puteti chiar sa-i desfintati boxa.Cred ca veti avea castig de cauza...
am facut cerere la asociatie in care am cerut sa intervina in rezolvarea problemei. Dar nu au facut nimic, sunt intelesi cumva cu vecinul respectiv si nu vor sa ne sustina. Iar de aratat acte, nici nu se pune problema.
Deci nu pot spune exact ce drepturi are vecinul acolo, daca e vorba de proprietate sau doar chirie.
Cu asta stiu si eu ca as avea castig de cauza, dar as vrea sa stiu daca pot cere si daune materiale pentru lipsa de folosinta.
opinia mea este ca veti pierde daca veti actiona in instanta vecinul in sensul ca instanta sa va acorde dvs exclusiv dreptul de folosinta asupra boxei.eventual puteti promova in instanta o actiune prin care vecinul sa fie obligat sa va respecte liberul acces la boxa.
pai asta vreau..nu ii contest drepturile, chiar daca probabil el a incheiat contractul cu incalcarea legii.
Vreau doar sa imi permita accesul la spatiul proprietatea mea si sa imi respecte dreptul de proprietate. Pot cere daune pentru lipsa de folosinta?

Alte discuții în legătură

Proprietate boxa subsol bloc delia89 delia89 Buna ziua, Bunicii mei sunt proprietarii unui apartament la parter intr-un bloc din Bucuresti, construit in anii 80, ei sunt primii proprietari (fiind ... (vezi toată discuția)
Boxa vândută fără știrea proprietarilor Adriandr Adriandr Bună Ziua ! Locuiesc intr-un bloc unde avem o boxa pe fiecare etaj, unde avem acces la apometre și robinetul de închidere a apei, tot aici este tras ... (vezi toată discuția)
Drept de utilizare boxa la bloc xcpaula xcpaula buna ziua. urmeaza sa cumpar o garsoniera la parter, fara balcon. blocul dispune de boxe la subsol, dar proprietarul nu are boxa in folosinta. vreau sa stiu ... (vezi toată discuția)