avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Culegere de escrocherii
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Culegere de escrocherii

Urmaresc cu placere Escrocherii adevarate, un serial documentar pe Discovery Channel. Imaginatia escrocilor este uimitoare.

As vrea sa impartasim in acest topic patanii de-ale noastre sau de-ale prietenilor nostri, pentru ca aceste experiente pot ajuta la aprinderea beculetului care semnalizeaza E PREA FRUMOS SA FIE ADEVARAT cand avem de-a face cu oferte care par de nerefuzat.
Eu voi scrie 2 intamplari, una in care am fost implicata direct si una povestita mie de o prietena.

Incep cu cea mai veche, a prietenei care la inceputul anilor ’90 lucra la un magazin. Pe patronul ei si pe multi altii din orasul (nu prea mare) in care locuiesc il aprovizionau cu tigari niste baieti din Timisoara. Veneau de 2 ori pe luna si vindeau cu baxurile, numai patronul prietenei mele lua cate 2 baxuri (nu pot sa jur, dar cred ca aveau minim 30 cartuse fiecare) din cele 3 marci de tigari cel mai bine vandute in acea vreme.
Nu acceptau baietii decat banii jos, dar aveau pret bun si veneau la data fixa, cu cat li se comanda. Au facut asa cateva luni, au castigat incredere si clienti noi. La un moment dat au anuntat ca ‘’lasa din pret’’, pentru ca vor sa lichideze stocul si sa plece din tara. Toata lumea a marit comenzile, desigur.

Au venit, au lasat la magazine marfa si dusi au fost. Pana cand au descoperit clientii ca in baxuri erau cartuse de tigari frumos ambalate in tipla, dar pline cu cartoane care sa le tina tari, cine stie unde erau. Iar patronii ce puteau face? Tigari fara acte, baieti fara nume…
Acesta ar fi Riscul chilipirului.

A doua experienta, cea personala, este de data recenta: acum vreo 2 luni colega mea de birou a fost sunata de Compania de telefonie mobila XYZ si anuntata ca numarul ei de telefon a iesit castigator cu ocazia tombolei aniversare. A pus pe speaker si am ascultat amandoua explicatiile profesioniste ale unui tip care spunea foarte convingator cum grija companiei este fidelizarea clientilor bla-bla-bla si numarul ei a castigat 10.000 euro. A vorbit cel putin 5 minute, incurajat de faptul ca era ascultat – eram curioase pana unde il duce mintea.

In final a spus ca tot ce are de facut colega este sa faca un virament bancar in suma de 350 de lei, bani care sunt pierduti de firma prin schimbul valutar pe care trebuie sa-l faca si daca nu are cont de debit in valuta sa-si deschida si sa-i comunice codul IBAN pentru ca banii castigati tot asa vor trimite, prin virament.

La sfarsit, a intrebat politicos:
- Aveti intrebari?
Colega mea, rugatoare :
- Uitati, suntem doua aici, nu s-ar putea s-o ajutati si pe prietena mea ca nu mai are haine si lucreaza la videochat si a zis arabul ca o da afara daca vine tot asa cu alea sclipicioase pe ea…
:rofl:

Va jur ca au fost cateva secunde de tacere in care am crezut ca sta pe ganduri daca sa inchida inainte sau dupa ce ne injura. Dar nu, nuuu, eram de-ale lui sau era in pubertate, nu stiu, ca a zis:
- Pai poate ne intelegem si nu mai trebuie sa puneti banii astia, imi dati web? Ca fac eu cumva si va virez banii fara sa mai puneti voi, ce ziceti? ;)
N-am mai putut, ca la asta nu ne-am asteptat :happy:

Dupa ce ne-am potolit, am zis:
- Nu, nu asa, tu stii ca doar afara banii se dau inainte, aici nu se poate asa ca ne ia gatul arabul - eram stalcite de ras amandoua, dar asta nu parea sa-l deranjeze. In definitiv era in fisa postului, nu? Nu am auzit de plangacioase angajate pentru videochat.

Insa a venit cineva in birou si ne-a stricat distractia, a trebuit sa inchida colega ca deja radeam de prea mult timp si peretii nu-s chiar asa subtiri la mine la munca.

Vreau sa va spun ca a sunat de cel putin 5 ori pana a trebuit colega sa-si inchida telefonul; insa a sunat-o si dupa-masa acasa, a trebuit sa-i dea explicatii sotului etc. Noroc ca are un sot destupat la minte si a inteles situatia, iar cand a sunat din nou a raspuns el – sotul – si i-a ‘’cantat’’ putin la ureche escrocului.
Acesta ar fi Riscul Credulitatii – ii zic asa, desi i s-ar mai potrivi inca multe alte cuvinte. Dar nu vreau sa fiu rea.
Si pe mine mi-au sunat unul zicand ce am castigat 5 mii de euro si un telefon ultimul model, `dupa un sms foat bine gandit-o. dar telefonul isi m dau maine dar nr de contul sa ma suna mai tarziu sa isi faca transfer de cele 5 mii de euro. Mai tarziu un ti profesional mi a zis ce trebuie sa cumpar 50 de euro la incarcarea telefonul d un magazin pentru ca cele 5 mii de euro au niste cheltuiele de transfer si cu nr de bonus cumparate se face un nr de cont pe care ei trimite bani. Am fost si am intrebat la firma de telefonia, si acolo mi-au zis ca este o iselaciunea ca folosesc nr de incarcarea telefonica pentru ei, asa, ca am decis sa cumpar doar 5 lei, ca sa stiu ce se le spun atunci cand me suna la treia ora, si am trecut la urmatoara conversatia un nr falz, si dupa cateva minuti mi-au zis crezi ca este o gluma si eu am zis ca nu ce cred, dar nr poate este gresit, si mi-a intrerupt convorbirea imediat danduse seamna ca nu era un tip idiota. Nimeni mi-a dat o solutia de cercetarea policiala pentru ca ei folosesc telefoanele de prapaid si nu sunt gasiti, nici la firma de telefonia nici la policia vreau sa urmaresc scrocheri aia.
Am ras cu lacrimi :))

Asta cu compania de telefonie e deja "fumata". Pe mine m-au sunat de vreo 3 ori si le-am zis "mars" din prima. Nu am stat de glume, dar data viitoare poate o fac si eu.

Al vostru a fost mai pretentios, a incercat cu bani. La mine toti cereau coduri de reincarcare pentru telefon.

Cea mai "profesionista" si periculoasa escrocherie auzita in ultima perioada e a unor soferi ce merg pe strada la "agatat accidente". Se uita la intersectie, vad soferul disperat sa se bage pe strada principala si escrocul face pe binevoitorul ...opreste putin, ii face semn "milogului" sa iasa si sa se bage si escrocul BANG in fundul masinii. Celalalt iese, injura, etc "baaa, mi-ai facut semn sa ies, tu m-ai lasat!" . Escrocul : euuuu? Calmeaza-te, nene. Mergem la Politie, nu mi-ai dat prioritate.
De cele mai multe ori, evident se inteleg pe loc la bani, fara asigurare si alte chestii. Escrocu face d'astea zilnic de 3-4 ori, fiind pe mana cu cei de la asigurare. Unul povestea sub anonimat ca face si 1000 de euro pe zi. Evident, alege masini marca, nu orice. Ca sa fie sigur ca scoate niste bani.
Asadar, atentie cand cineva in circulatie e "milostiv" si va lasa sa va incadrati in trafic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Iunie 2011
Mihaela Enache, Avocat
Mi-ati adus aminte de ce am patit si noi odata in singurul concediu in strainatate in care am fost. Pe autostrada aproape de granita Greciei cu Macedonia era oprita o masina de lux cu numere de Romania, cu capota ridicata si vreo 5 persoane pe langa ea, printre care si 2 copii. Avand numere de Romania, am oprit la semnul capului familiei, care era imbracat elegant, cu camasa descheiata ca sa se vada lanturile si care abia tinea mana ridicata din cauza bratarilor. Nu am fost prea complexati de cantitatea de aur, asa ca am oprit - na, erau romani, nu?
Am lasat geamul si l-am intrebat:
- Ce probleme aveti?
- Ni s-a stricat ceva la masina si nu avem euro, nu mai avem decat lei - vine tractarea dupa noi si ''coasta'' 300 de euro, nu aveti sa ne schimbati ca va dau 50.000 (lei vechi) pe euro, ''estia'' nu ia lei etc.
Schimbul era tentant, nu?
Noi oricum nu mai aveam - insa banii erau falsi, mai pacalisera si pe altii. Nu mai lungesc povestea, dar de asemenea schimburi am mai auzit - cineva a dat 200 lei (noi:) ) cuiva tot pe o autostrada a Greciei si a luat in gaj o bratara de ''aur curat'' de vreo 10 grame. Si-a dat numarul de telefon ca sa fie sunat cand persoana respectiva avea sa ajunga in tara si urma sa primeasca 300 de lei pentru bunavointa...
Riscul lacomiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere răspuns urgent - solicitare de plată pentru ridicare premiu concurs coca cola mioara strechioiu mioara strechioiu Bună ziua am primit un awb cu un nr de urmărire a unui premiu din Marea Britanie am plătit suma de 309 euro unde mi se dădeau 72 ore pentru a primi ... (vezi toată discuția)
Teapa modeling stefan222 stefan222 Salut.O sa scriu cat mai succint si elocvent. AM fost abordat pe strada la Unirii in fata la Cocor de un domn,cu un pliant care facea reclama la modeling ... (vezi toată discuția)